Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
23. marec 2017

Pogajalci Sveta Evropske Unije in Evropskega parlamenta so sprejeli dogovor o spremembah energijske nalepke.

Kaj bo (med drugim) novega?

  • Nova (stara) lestvica razredov: od A do G
  • Ob uvedbi novih nalepk naj bi bila razreda A in B prazna, kar omogoča prihodnje izboljšave na področju energijske varčnosti izdelkov.
  • V primeru, da ne bo dovoljena prodaja izdelkov iz nižjega energijskega razreda (npr. G), ta razred tudi ne bo smel biti označen na nalepki.
  • Ko se bo določen delež izdelkov ponašal z energijskim razredom A, bodo ponovno zaostrili kriterije in vzpostavili porazdelitev izdelkov po vseh razredih.
  • Enotna baza podatkov o energijski učinkovitosti izdelkov, ki bo na voljo tudi potrošnikom.
  • Spremembe bodo uvedli z regulativo, kar pomeni, da bodo nova pravila enotna in obvezna za vse države članice. Do sedaj je označevanje določala Direktiva o energijski nalepki.
85% potrošnikov ob nakupu novih aparatov preveri tudi energijsko nalepko.

Evropski komisar za klimatske spremembe in energijo Miguel Arias Cañete: "Dogovor je dober za potrošnike, gospodarstvo in okolje. Nova energijska nalepka in pravila ecodesigna lahko posameznemu gospodinjstvu prihranijo tudi do 500€ na leto. Ocenjujemo, da bo na evropski ravni letni prihranek električne energije tako velik kot je skupna poraba elektrike v Italiji in baltskih državah."

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA