Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
07. julij 2016

Evropski poslanci so včeraj izglasovali predlog po katerem bodo gospodinjski aparati ponovno označeni z energijskimi razredi od A do G.

Energijska nalepka je v uporabi že več kot 20 let in postala je pomemben vir informacij za potrošnike pri nakupu gospodinjskih aparatov in zabavne elektronike. A žal so podatki na nalepki v zadnjih letih postali precej netransparentni za potrošnike. Zaradi razvoja energijsko učinkovitih aparatov so namreč pri številnih izdelkih uvedli tudi skupne A+, A++, A+++. Raziskava je pokazala, da več kot 75% evropskih potrošnikov meni, da pralni stroj iz energijskega razreda A+ sodi med energijsko učinkovite aparate, čeprav je A+ najmanj učinkovit energijski razred iz katerega je dovoljena prodaja pralnih strojev.

Kaj so med drugim izglasovali poslanci?

  • Nova (stara) lestvica razredov: od A do G
  • Ob uvedbi novih nalepk naj bi bila razreda A in B prazna, kar omogoča prihodnje izboljšave na področju energijske varčnosti izdelkov.
  • V primeru, da ne bo dovoljena prodaja izdelkov iz nižjega energijskega razreda (npr. G), ta razred tudi ne bo smel biti označen na nalepki.
  • Ko se bo določen delež izdelkov ponašal z energijskim razredom A, bodo ponovno zaostrili kriterije in vzpostavili porazdelitev izdelkov po vseh razredih.
  • Spremembe bodo uvedli z regulativo, kar pomeni, da bodo nova pravila enotna in obvezna za vse države članice. Do sedaj je označevanje določala Direktiva o energijski nalepki.

Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC’s : “Veseli smo, da je Evropski parlament prižgal zeleno luč za popravo obstoječe energijske nalepke. Čim prej morajo biti spremembe potrjene tudi na Svetu Evropske Unije. Obstoječa nalepka povzroča zmedo, zato se moramo čim prej vrniti k nalepki, kjer so energijski razredi označeni od A do G. Na tak način bomo zagotovili pregledno izbiro in nakup energijsko varčnih izdelkov ter s tem prihranek pri stroških porabe energije. To je situacija v kateri bodo zmagal potrošniki in okolje."

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več