Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
11. maj 2016

Eden izmed petih gospodinjskih aparatov porabi več električne energije kot je zapisano na energijski nalepki. 18 izmed 100 preizkušenih aparatov pa ne ustreza zahtevam ecodesigna.

Tako je pokazala raziskava MarketWatch v okviru katere so v treh letih v neodvisnih laboratorijih preizkusili koliko električne energije v resnici porabi več kot 120 izbranih gospodinjskih aparatov, zabavne elektronike in sijalk, poleg tega pa so v več kot 700 klasičnih in spletnih trgovinah preverili tudi označevanje več kot 100.000 izdelkov.

Kot partner je v projektu sodelovala tudi organizacija ICRT, naša krovna organizacija za izvajanje mednarodnega potrošniškega testiranja.

Tako so pri preverjanju odkrili sesalnik, ki porabi kar 54% več električne energije kot je zapisano na energijski nalepki in hladilnik, ki porabi za dobro desetino več (12%) elektrike kot trdi proizvajalec. Ob preverjanju izdelkov so odkrili pomivalni stroj v katerem je potrebno umazano posodo oprati dvakrat, da bo rezultat pranja dober in LED sijalko, ki ima za petino nižjo svetilnost kot je obljubljena na embalaži.

Strokovnjaki ocenjujejo, da zaradi napačnih podatkov na energijski nalepki potrošniki na leto izgubijo 10 milijard evrov.

Več informacij: spletna stran Market Watch: http://www.market-watch.eu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več