Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
24. september 2015

V soboto bodo pričela veljati pravila skladno s katerimi morajo biti z energijsko nalepko označeni tudi ogrevalni sistemi, grelniki vode in bojlerji.

Nova pravila sodijo v sklop predpisov, s katerimi želijo pri Evropski komisiji zmanjšati porabo energije in skozi uvedbo nalepke povečati ponudbo in nakup energijsko učinkovitejših izdelkov, ter opustitev prodaje najmanj učinkovitih. Izračunali so, da lahko uporabnik ogrevanja na plin z namestitvijo trenutno najbolj učinkovitega grelnika na leto prihrani 20% energije za ogrevanje, naložba pa naj bi se povrnila v sedmih letih uporabe.

Nasveti za varčevanje z enregijo: www.zeleniprihranki.si

Ogrevalni sistemi
V veljavi je energijska nalepka z razredi od G do A++. Po mnenju potrošniških organizacij ta rešitev ni najboljša, saj trenutno na trgu praktično ni izdelkov / ogrevalnih sistemov iz razredov G do C, energijsko najmanj učinkoviti novi grelci večinoma sodijo v razred B. Potrošniki lahko torej neupravičeno pričakujejo, da je grelec iz razreda B dokaj učinkovit, čeprav sodi med najmanj učinkovite na trgu.

Energijsko najbolj varčen aparat sam po sebi še ne zagotavlja varčevanja, je le ena izmed komponent učinkovitega sistema ogrevanja prostorov in / ali vode.
Trenutno so energijsko najučinkovitejše rešitev toplotne črpalke, a sam nakup najučinkovitejših črpalk še ne pomeni najboljšega izkoristka. Pomembno je, kako je sistem ogrevanja dobro načrtovan in vgrajen.

Pri načrtovanju in vgradnji sistemov ogrevanja je treba nujno poiskati pomoč strokovnjakov. Obisk energetske svetovalne pisarne torej ne bo odveč.

Jabolka in hruške
V zvezi z zadnjimi pravili in rešitvami imamo potrošniške organizacije kar nekaj pomislekov, saj po našem mnenju niso najboljša rešitev za informiranje potrošnikov. Poleg trenutnih rešitev bo namreč od 2016 obvezna tudi uvedba nalepke za že vgrajene naprave, obe nalepki pa bosta le pogojno primerljivi.

Varčevanje z enregijo: pri roki je ecoGator
V iTunes in GooglePlay poiščite našo brezplačno mobilno aplikacijo ecogator. Aplikacija je letos dobila Sustainable Energy Europe Award kot najboljša rešitev, ki pomaga potrošnikom pri varčevanju z energijo. Na voljo je v slovenščini in še sedmih evropskih jezikih. 

<

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA