Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija

Posodobitev energijske nalepke sodi v sklop ukrepov "Energijska učinkovitost je na prvem mestu". Gre za dve večji spremembi: posodobitev energijske nalepke in uvedbo baze podatkov o izdelkih.

S predlaganimi spremembami bodo zagotovili boljšo informiranost potrošnikov, saj je dosedanja rešitev (lestvica energijskih razredov tudi do A+++) že povzročala težave v razumevanju informacij na nalepki.

Zaradi uvedbe energijske nalepke v EU prihranimo vsako leto toliko energije, kot jo v enem letu porabi 60 milijonov gospodinjstev.

Pri Evropski komisiji so izračunali, da bodo napovedane spremembe nalepke prinesle še dodatni prihranek. Prihranili naj bi toliko energije, kot jo baltske države porabijo v enem letu. 

Nasveti o varčevanju z energijo in energijsko varčnih aparatih: www.zeleniprihranki.si

Kaj bo novega?
Gre za dve večji spremembi: posodobitev energijske nalepke in uvedbo baze podatkov o izdelkih.

Energijska nalepka bo zdaj pri vseh izdelkih imela lestvico od A do G z novimi mejnimi vrednostmi glede porabe energije (ali vode pri pralnih in pomivalnih strojih). V okviru sprememb, bodo morali proizvajalci spremeniti tudi že obstoječe energijske nalepke na izdelkih in oznako energijskega razreda uskladiti z novimi.  Podatki o vseh novih izdelkih na trgu za katere je predpisano označevanje z energijsko nalepko bodo shranjeni v enotni bazi, s tem bodo zagotovili večjo preglednost in nadzor.

Čas je za spremembe: od A do G
Prve energijske nalepke so uvedli pred dvajsetimi leti, kar 85 % potrošnikov pri nakupu preveri tudi podatke na nalepki, uvedba energijske nalepke pa je številne proizvajalce spodbudila k razvoju energijsko varčnih aparatov. Tako so pri večini izdelkov, za katere je predpisano označevanje z energijsko nalepko, že uvedli dodatne razrede A+++, A++, A+, pri čemer večina izdelkov v določenih skupinah že sodi v enega od teh novih razredov.

Prišlo je celo do tega, da prodaja izdelkov iz določenih energijskih razredov sploh ni več dovoljena, na nalepki pa so ti razredi še vedno označeni. Najbolj ekstremen primer se je zgodil pri pomivalnih strojih, kjer že od decembra 2013 velja, da tistih, ki sodijo v nižji energijski razred od A, sploh ni dovoljeno prodajati.

Na nalepki so vseeno še vedno označeni razredi B, C, D in celo nižji. Potrošnik tako zmotno misli, da je pomivalni stroj iz razreda A energijsko učinkovit, čeprav sodi med energijsko najbolj potratne na trgu. Evropska komisija je izračunala, da bo nov način označevanja in s tem lažja izbira energijsko varčnih aparatov pomenil za gospodinjstvo 15€ prihranka za električno energijo na leto.

Da se to ne bi več dogajalo, so sprejete naslednje novosti:

  • Nova lestvica razredov: od A do G.
  • Ob uvedbi novih nalepk naj bi bila razreda A in B prazna, kar omogoča prihodnje izboljšave na področju energijske varčnosti izdelkov.
  • V primeru, da ne bo dovoljena prodaja izdelkov iz nižjega energijskega razreda (npr. G), ta razred tudi ne bo smel biti označen na nalepki.
  • Ko se bo določen delež izdelkov ponašal z energijskim razredom A, bodo ponovno zaostrili kriterije in vzpostavili porazdelitev izdelkov po vseh razredih.
  • V prehodnem obdobju bodo potrošnikom za izdelke, ki so že na trgu, morale biti še pol leta na voljo informacije na stari in novi nalepki.
  • Ob določitvi datuma za popolno uvedbo novih nalepk, bodo ponudniki imeli le teden dni časa, da zamenjajo vse obstoječe nalepke.
  • Na nalepki bo po novem tudi podatek o trajnosti izdelka.
  • Na nalepki bo tudi koda QR s povezavo na spletno stran, kjer bo potrošnik lahko o izdelku poiskal več informacij.
  • Spremembe bodo uvedli z regulativo, kar pomeni, da bodo nova pravila enotna in obvezna za vse države članice. Do sedaj je označevanje določala Direktiva o energijski nalepki.

Enotna baza podatkov bo zagotovila lažji nadzor
Ocenjujejo, da ima 10 do kar 25 % izdelkov napačne podatke na energijski nalepki. Seveda proizvajalci največkrat pretiravajo pri oznaki učinkovitosti. Zato bodo uvedli enotno bazo podatkov in na ta način zagotovili večjo preglednost na trgu, poenostavili iskanje (pravih) informacij o izdelkih in učinkovitejši nadzor. Baza bo dostopna potrošnikom, nameravajo pa jo uporabiti tudi pri uvedbi digitalne energijske nalepke.

Brezplačna mobilna aplikacija ecoGator: kviz, novice in nasveti za varčevanje z energijo
Seveda se zavedamo, da hladilnika ali televizorja ne kupujete prav pogosto, zato smo aplikacijo obogatili tudi z drugimi vsebinami. Aplikacija je uporabna tudi takrat, ko ne načrtujete nakupov. Bi radi izvedeli, kako prihraniti električno energijo pri kuhanju, pri uporabi gospodinjskih aparatov ali računalnika? Kaj je novega na področju varčevanja z energijo? Preverili svoje znanje o tem, kako lahko privarčujemo kakšen kW in evro? 

Poiščite jo v iTunes

Poiščite je v GooglePlay

qr ios

qr android

 

Na vrsti sta parlament in Svet
Predlagane spremembe bo Komisija predstavila Evropskemu parlamentu in Svetu. Dogovor o uvedbi sprememb naj bi dosegli v enem letu, nove energijske nalepke pa za večino izdelkov uvedli v naslednjih petih letih.

11 skupin izdelkov
Trenutno je za 11 skupin izdelkov predpisano označevanje z energijsko nalepko: pomivalni in pralni stroji, sušilniki, hladilniki, sesalniki, žarnice in sijalke, televizorje, klimatske naprave, kuhališča in ventilacijske naprave ter pnevmatike. Za dodatnih osem skupin izdelkov so predpisane zahteve za energijsko učinkovitost (npr. za porabo energije v stanju mirovanja). V to skupino izdelkov sodijo enostavni pretvorniki TV-signala (set-top box), zunanji napajalniki, električni motorji, odtočne in vodne črpalke, ventilatorji, računalniki in transformatorji.

Z letošnjim septembrom bodo pričele veljati zahteve za energijsko učinkovitost grelcev in bojlerjev, pri katerih bo postalo obvezno tudi označevanje z energijsko nalepko.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA