Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija

Pod tem sloganom je Evropska Komisija predstavila novosti na področju energije, med drugim tudi posodobljeno energijsko nalepko.

V ospredju predstavljenih predlogov je načelo "Energijska učinkovitost je na prvem mestu", gospodinjstva in poslovne odjemalce pa umeščajo v osrčje evropskega energijskega trga. V sklopu predlaganih ukrepov želijo doseči nižje emisije, zagotoviti prihranke odjemalcem in zmanjšati odvisnost EU od uvoza fosilnih goriv. Kot so pojasnili pri Komisiji, so spremembe na trgu energije med prednostnimi nalogami Junckerjeve ekipe.

Podpredsednik Evropske komisije, pristojen za energetsko unijo, Maroš Šefčovič je dejal: "V strategiji za energetsko unijo smo se zavezali h krepitvi položaja evropskih odjemalcev, pri čemer bomo ustvarili enoten, dobro delujoč energetski trg, postavili energijsko učinkovitost na prvo mesto in prevzeli vodilno vlogo na področju energije iz obnovljivih virov." 

Posodobljena energijska nalepka: večja preglednost za potrošnike
Uspeh označevanja z energijskimi nalepkami je od njegove uvedbe pred 20 leti spodbudil razvoj energijsko vse učinkovitejših izdelkov, kar je privedlo do tega, da so na nalepki tudi razredi A+, A++ in A+++. Nalepka je postala prezapletena, potrošnikom pa ni zagotavljala enostavnega informiranja, saj je bil na nalepki npr. tudi npr. razred C, iz tega razreda pa nekaterih izdelkov že dolgo sploh ni smelo biti v prodaji. Komisija zato predlaga vrnitev k prvotni lestvici od A do G na energijski nalepki - pri tem so upoštevali večletna opozorila potrošniških organizacij, ki smo se zavzemale prevetritev zahtev za uvrščanje izdelkov v posamezen energijski razred in za ukinitev razredov od A+ navzgor. Nalepka bo po novem preprostejša bolj razumljiva. Med izdelke za katere je predpisano označevanje z energijsko nalepko spodijo med drugim hladilniki, pečice, televizorji in sesalniki.

Revizija direktive o označevanju z energijskimi nalepkami, ki jo je predlagala Komisija, zagotavlja skladnost in kontinuiteto, potrošnikom pa omogoča, da bodo z bolj ozaveščenimi odločitvami prihranili energijo in denar.

Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC: "To je dobra novica za potrošnike. Predlog komisije povzema zahteve evropskih potrošniških organizacij, ki že vrsto let zahtevamo poenostavitev energijske nalepke. Enostavna nalepka od A-G je najboljša rešitev za potrošnike, ki želijo izbrati energijsko učinkovit izdelek. Potrošniki morajo biti prepričani, da izdelek z oznako A zares sodi med energijsko najbolj učinkovite na trgu."

Mobilno aplikacijo ecoGator si je na svoj telefon naložilo že več kot 15.000 evropskih potrošnikov. Je že na vašem telefonu ali tablici?

Brezplačna mobilna aplikacija ecoGator: kviz, novice in nasveti za varčevanje z energijo
Seveda se zavedamo, da hladilnika ali televizorja ne kupujete prav pogosto, zato smo aplikacijo obogatili tudi z drugimi vsebinami. Aplikacija je uporabna tudi takrat, ko ne načrtujete nakupov. Bi radi izvedeli, kako prihraniti električno energijo pri kuhanju, pri uporabi gospodinjskih aparatov ali računalnika? Kaj je novega na področju varčevanja z energijo? Preverili svoje znanje o tem, kako lahko privarčujemo kakšen kW in evro?
qr iosiTunes: https://itunes.apple.com/sl/app/ecogator/id922059425?ls=1&mt=8
qr androidGooglePlay: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pocketscience.android.ecogator

Krepitev položaja odjemalcev energije
Komisija se zaveda, da morajo biti državljani v osrčju energetske unije, zato predstavlja sporočilo o novem dogovoru za odjemalce energije, s katerim željo: odjemalcem z boljšim obveščanjem pomagati, da privarčujejo denar in energijo, omogiti odjemalcem več možnosti pri odločanju o sodelovanju na energijskem trgu in ohraniti najvišjo raven varstva potrošnikov.

Odjemalci bi morali biti enako dobro obveščeni in imeti enako moč kot kupci in prodajalci na veleprodajnih trgih, to pa bi dosegli z uvedbo jasnejših pravil za zaračunavanje in oglaševanje, verodostojnih orodij za primerjanje cen in z uveljavljanjem njihove velike pogajalske moči s pomočjo kolektivnih sistemov (npr. s kolektivnimi zamenjavami dobaviteljev in energetskimi zadrugami). Odjemalci morajo imeti tudi možnost, da proizvajajo in porabijo energijo pod poštenimi pogoji, da bi prihranili denar, pomagali pri ohranjanju čistega okolja in zagotavljali zanesljivost oskrbe.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA