Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija

Pripoznan je tudi kot 'ljudski' dan, na katerega posamezniki storimo nekaj pozitivnega za okolje in združimo posamezne aktivnosti v učinkovito kolektivno spremembo za planet. Letošnje geslo dneva okolja je povezano z življenjskimi navadami ljudi, s katerimi odločilno vplivajo na okolje: "Sedem milijard sanj. En planet. Troši z glavo."

Danes zaznamujemo svetovni dan okolja: 5. junij je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila leta 1972, da bi zaznamovala začetek Konference o človekovem okolju v Stockholmu. Na isti dan je sprejela tudi sklep, s katerim je ustanovila Program Združenih narodov za okolje (UNEP). Skozi leta je postal široka globalna platforma za javno obeleževanje v več kot 100 državah. 

Nasveti o varčevanju z energijo in energijsko varčnih aparatih: www.zeleniprihranki.si

Dolgoročna blaginja prebivalstva, kakovost okolja in bivanja ter trajnostno delovanje gospodarstva so odvisni od odgovornega upravljanja z naravnimi viri. Kljub temu podatki kažejo, da ljudje potrošimo mnogo več, kar lahko planet trajnostno zagotovi. Številni ekosistemi se zaradi visoke rasti prebivalstva in gospodarskega razvoja približujejo kritičnim točkam iztrošenja ali nepovratnih sprememb. Ob pričakovani rasti prebivalstva bo na zemlji leta 2050 živelo 9,6 milijard ljudi, ki bi z obstoječimi vzorci potrošnje in proizvodnje za življenje potrebovali tri planete.

 

vecja energijska ucinkovitost v kuhinji aplikacijaAli pri nakupu novih gospodinjskih aparatov upoštevate porabo energije aparata? Mi vam lahko pomagamo pri izbiri energijsko varčnih aparatov!
Brezplačna mobilna aplikacija ecoGator, ki je na voljo tudi v slovenščini, omogoča natančno primerjavo energijske učinkovitosti izbranega aparata in stroškov za porabo električne energije na leto. Preprosto fotografirajte energijsko nalepko ali pa podatke vnesite ročno. V aplikacijo smo že vnesli povprečno ceno električne energije, zato boste v trenutku dobili izračun porabljene elektrike. Izbrani aparat lahko tudi primerjate z energijsko najučinkovitejšimi aparati na trgu s seznama "top ten" ("najboljših deset").

Vključevanje skrbi za okolje v svoj način življenja pomeni živeti znotraj planetarnih omejitev z zagotavljanjem zdrave prihodnosti. Živeti trajnostno pomeni naredi več in bolje z manj uporabljenih virov in porabljene energije. Tudi na Slovenijo vplivajo posledice načina potrošnje in proizvodnje in tudi mi nosimo del odgovornosti za potrebne spremembe.

Brezplačna mobilna aplikacija ecoGator: kviz, novice in nasveti za varčevanje z energijo
Seveda se zavedamo, da hladilnika ali televizorja ne kupujete prav pogosto, zato smo aplikacijo obogatili tudi z drugimi vsebinami. Aplikacija je uporabna tudi takrat, ko ne načrtujete nakupov. Bi radi izvedeli, kako prihraniti električno energijo pri kuhanju, pri uporabi gospodinjskih aparatov ali računalnika? Pripravili smo izzive in nasvete in jih razdelili v šest kategorij: "hrana in kuhanje", "pranje in čiščenje", "domača pisarna in zabava", "svetila in ogrevanje", "kopalnica in sprostitev" ter "na prostem". Si upate sprejeti izziv?
qr iosiTunes: https://itunes.apple.com/sl/app/ecogator/id922059425?ls=1&mt=8
qr androidGooglePlay: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pocketscience.android.ecogator

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA