Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija

Letos se je zgodilo kar nekaj sprememb na področju energijske učinkovitosti gospodinjskih aparatov in pripomočkov.

Odslej boste lahko pri nakupovanju na spletu preverili tudi energijsko učinkovitost izbranega aparata, saj morajo imeti energijsko nalepko vsi izdelki, za katere je predpisana. Od začetka leta je obvezno označevanje pečic z energijsko nalepko, za aparate za kuhanje kave pa so začela veljati tudi pravila direktive ecodesign. Od konca februarja veljajo tudi nova pravila za energijsko učinkovitost nekaterih gospodinjskih aparatov.

Nasveti o varčevanju z energijo in energijsko varčnih aparatih: www.zeleniprihranki.si

Za katere kuhinjske aparate je predpisana energijska nalepka?
Zakonodaja predpisuje obvezno uporabo energijske nalepke za naslednje gospodinjske aparate: pečice (in sicer dve različni nalepki: za električne in plinske), nape, kuhališča, pomivalne stroje, hladilnike, zamrzovalnike in kombinirane hladilne naprave ter aparate za kuhanje kave.

vecja energijska ucinkovitost v kuhinji aplikacijaEcoGator: 
preverite, koliko energije porabi vaš izbrani aparat!
Brezplačna mobilna aplikacija ecoGator, ki je na voljo tudi v slovenščini, omogoča natančno primerjavo energijske učinkovitosti izbranega aparata in stroškov za porabo električne energije na leto. Preprosto fotografirajte energijsko nalepko ali pa podatke vnesite ročno. V aplikacijo smo že vnesli povprečno ceno električne energije, zato boste v trenutku dobili izračun porabljene elektrike. Izbrani aparat lahko tudi primerjate z energijsko najučinkovitejšimi aparati na trgu s seznama "top ten" ("najboljših deset").

Večja poraba energije še ne pomeni tudi boljšega delovanja aparata
Namen direktive ecodesign je, da je okoljski vidik sistematično vključen že v zasnovo izdelkov, ki za svoje delovanje porabljajo energijo. Cilj je izboljšati okoljsko učinkovitost izdelka v njegovem celotnem življenjskem obdobju. Izboljšave izdelkov, ki so posledica predpisov ecodesign, naj bi koristile podjetjem in potrošnikom. Nova pravila ecodesign veljajo za skupino električnih in plinskih pečic, električnih in plinskih kuhališč ter kuhinjskih nap. Pravila seveda veljajo za vse nove aparate na trgu. Spremembe pri delovanju aparatov ne bodo vidne, poznale pa se bodo na računu za elektriko. Zahtevana je:

  • večja energijska učinkovitost pečic in kuhališč;
  • boljša preglednost informacij, ki so na voljo potrošnikom pred nakupom;
  • funkcionalnejše delovanje kuhališč, predvsem pri nižji temperaturi.

Proizvajalci lahko že od začetka letošnjega leta pošiljajo na trg le aparate za kavo, ki omogočajo samodejni izklop (standby).

Okolje in zmanjševanje energijske odvisnosti
V Evropski komisiji so izračunali, koliko bodo nova pravila prispevala k zmanjševanju onesnaževanja okolja.

  • Od leta 2020 naprej se bodo izpusti CO2 zmanjšali za več kot milijon ton na leto. Toliko izpustov ustvari približno toliko ljudi, kot jih živi v Mariboru in Celju skupaj.
  • Poraba energije se bo vsako leto zmanjšala za skoraj 5 milijonov sodčkov nafte. Toliko energije porabi za ogrevanje približno 400.000 gospodinjstev.
  • Ko bodo začela veljati vsa pravila ecodesigna, naj bi v Evropski uniji prihranili toliko energije, kot jo porabijo v Italiji na leto.

Prihranki za potrošnike
Če vaši stari aparati delujejo brezhibno, seveda ni smiselno kupovati novih, če pa razmišljate o nakupu novih, pa izberite tiste, ki se na primerjalnih testih odrežejo dobro in so uvrščeni v višji energijski razred.

vip klicaj 2Če danes opremljate kuhinjo z novimi aparati, lahko z energijsko najučinkovitejšo pečico, kuhališčem in napo prihranite na leto za približno 50 evrov električne energije (10 do 15 evrov pri pečici, 15 do 20 pri kuhališču in 15 pri napi).

Majhne spremembe v navadah - veliki prihranki

  • Kupujte premišljeno! Ko se odločate za nakup novega gospodinjskega aparata, preverite rezultate neodvisnih testiranj, ki jih izvajamo potrošniške organizacije, in izbirajte med energijsko najučinkovitejšimi izdelki.
  • Kroženje zraka je pomembno. Zagotovite ustrezno kroženje zraka okoli naprav v kuhinji. Redno menjujte filter v napi.
  • Vzdržujte temperaturo v pečici. Pri pečenju čim manj odpirajte vrata pečice. Vsakič, ko jih odprete, se namreč temperatura v pečici zmanjša. Za ponovno vzpostavitev želene temperature pa je potrebna dodatna energija.
  • Predhodno segrevanje pečice največkrat sploh ni potrebno. Pomembno je le pri nekaterih občutljivejših vrstah testa, npr. pri kvašenem.

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA