Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
18. marec 2015

Halogenske sijalke že dolgo ne veljajo za učinkovito tehnologijo. Vendar pa mnogi proizvajalci še vedno oglašujejo halogenske žarnice kot "eko" ali "varčna svetila". Nemška potrošniška organizacija VZBV je šest proizvajalcev halogenskih sijalk pozvala naj prenehajo z zavajajočim oglaševanjem.

Kot so sporočili iz VZBV, so se za opomin odločili, ker proizvajalci na embalaži uporabljajo zavajajoče oznake o varčnosti sijalk ali varovanju okolja. Večina halogenskih sijalk sodi namreč v energijski razred D (najvišji je  A++), nekatere celo v (najmanj učinkovit) razred E. Odkrili so celo sijalke, ki podatka o energijskem razredu sploh nimajo, čeprav je označevanje z energijsko nalepko obvezno.

"Z uporabo energijsko učinkovitega načina razsvetljave, lahko potrošniki prihranijo veliko denarja. Oznake na izdelkih, ki prihranek energije obljubljajo, a je izdelki potem ne izpolnijo, so zavajajoče," so izpostavli pri VZBV.

Pred nakupom preverite kako učinkovite so izbrane sijalke
Na mobilnike ali tablice si naložite brezplačno mobilno aplikacijo ecoGator, ki je na voljo tudi v slovenščini. Vnesite podatke z embalaže sijalke in v aplikaciji bo zasvetila rdeča ali zelena luč. Zelena vam bo sporočila, da izbrana sijalka sodi med najbolj varčne na trgu. V aplikaciji pa so že naložene trenutno najbolj varčne sijalke.

brezplacna mob aplikacija ecogator google playGooglePlay:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pocketscience.android.ecogator

brezplacna mob aplikacija ecogator itunesiTunes:
https://itunes.apple.com/sl/app/ecogator/id922059425?ls=1&mt=8

Povprečne halogenske sijalke porabijo tudi štiri do petkrat več električne energije kot LED ali energijsko varčne žarnice, razlika je še večja pri energijsko najbolj učinkovitih. Nemška potrošniška organizacija poziv naslovila na podjetja Osram, dm Drogerie Markt, Philips, Hama, real in Diefra-Light GmbH. Iz podjetij Osram in Diefra-Light so že sporočili, da bodo navedbe na embalaži spremenili oz. popravili.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več