Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija

Priprava hrane naj bi postala cenejša: v veljavo so stopila nova pravila o energijski učinkovitosti kuhališč, pečic in nap. Proizvajalci lahko od petka naprej na trg plasirajo le izdelke, ki ustrezajo novim pravilom.

Pri Evropski Komisiji so ocenili, da bi z novimi energijsko učinkovitejšimi gospodinjskimi napravami povprečno gospodinjstvo na leto ob nespremenjeni uporabi naprav lahko prihranilo okoli 50€.

Koristne informacije vedno pri roki
Na mobilnike ali tablice si naložite brezplačno mobilno aplikacijo ecoGator, ki je na voljo tudi v slovenščini. Fotografirajte energijsko nalepko in preverite kakšni stroški uporabe izbrane naprave. Preizkusite se v kvizu in spopadite z izzivi varčevanja z energijo. V aplikaciji pa je tudi veliko koristnih nasvetov za varčevanje z energijo.

GooglePlay:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pocketscience.android.ecogator

iTunes:
https://itunes.apple.com/sl/app/ecogator/id922059425?ls=1&mt=8

brezplacna mob aplikacija ecogator google play brezplacna mob aplikacija ecogator itunes


Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC: 

navedekNabor gospodinjskih aparatov za katere veljajo pravila večje energijske učinkovitosti se širi. Okus pripravljene hrane bo enak, račun za elektriko pa nižji. navedek1Pritisk na proizvajalce, da izdelajo bolj učinkovite naprave je dober za gospodarstvo in potrošnike.

Kaj je novega?

  • Zahtevana je večja energijska učinkovitost pečic in kuhališč.
  • Večja preglednost informacij, ki so pred nakupom na voljo potrošnikom.
  • Bolj funkcionalno delovanje kuhališč, predvsem pri nižjih temperaturah.

Pred nakupom preverite energijsko nalepko
Nova pravila seveda veljajo za izdelke, ki prihajajo na trg po 20. februarju. Energijske nalepke za kuhališča, pomivalne stroje in hladilnike poznamo že vrsto let, od letos pa morajo biti tudi pečice opremljene z energijsko nalepko, v veljavi pa sta dve – za električne in plinske pečice.

Nasveti o varčevanju z energijo in energijsko varčnih aparatih: www.zeleniprihranki.si

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA