Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija

Mobilna aplikacija ecoGator vam lahko pomaga pri izbiranju energijsko varčnih aparatov bele tehnike, televizorjev in sijalk. Na voljo je za pametne telefone z operacijskim sistemom Android in iOS.

EcoGator: nakupovalni pomočnik v žepu
Z nekaj kliki lahko doma, v trgovini, na poti preverite neodvisne informacije o izdelkih in porabi elektrike. V aplikaciji so na voljo podatki o energijsko najvarčnejših pralnih in pomivalnih strojih, sušilnikih, hladilnikih, zamrzovalnikih in kombiniranih aparatih, televizorjih različne velikosti ter o energijsko varčnih in LED sijalkah.

Mobilna aplikacija vsebuje podatke o najvarčnejših aparatih na trgu.

MOJ ecoGator: kviz, novice in nasveti za varčevanje z energijo
Seveda se zavedamo, da hladilnika ali televizorja ne kupujete prav pogosto, zato smo aplikacijo obogatili tudi z drugimi vsebinami. Aplikacija je uporabna tudi takrat, ko ne načrtujete nakupov. Bi radi izvedeli, kako prihraniti električno energijo pri kuhanju, pri uporabi gospodinjskih aparatov ali računalnika? Pripravili smo izzive in nasvete in jih razdelili v šest kategorij: "hrana in kuhanje", "pranje in čiščenje", "domača pisarna in zabava", "svetila in ogrevanje", "kopalnica in sprostitev" ter "na prostem". Si upate sprejeti izziv?

Ali veste? Gospodinjski aparati v povprečnem tričlanskem gospodinjstvu porabijo približno polovico vse porabljene elektrike.

Uporabite fotoaparat in preberite nalepko
EcoGator je prva mobilna aplikacija, ki omogoča, da s kamero v mobilniku fotografirate energijsko nalepko. Tako lahko na enostaven način dobite informacije o energijski učinkovitosti izdelka, izračunate letno porabo energije, izdelek pa lahko dodate na svoj nakupovalni seznam. Aplikacija omogoča tudi primerjavo dveh izbranih izdelkov.

Podatke z energijske nalepke lahko v aplikacijo vnesete tudi ročno, saj je nalepko v trgovini pogosto težko fotografirati. Tudi za sijalke je treba podatke o porabi energije in drugih lastnostih vnesti ročno, saj pri njih energijska nalepka ni standardizirana.

V aplikacijo lahko shranite tudi podatke o aparatih, ki ste jih sami uvrstili na nakupovalni seznam in jih primerjate z energijsko varčnimi aparati, ki so že na našem seznamu. Podatke o izdelkih na seznamu zajemamo iz projekta topten.eu, ki v posameznih skupinah izdelkov spremlja najvarčnejše aparate na trgu. V aplikacijo smo že vnesli povprečno ceno električne energije na podlagi podatkov Statističnega urada RS, zato lahko takoj preverite, kakšna je razlika v stroških elektrike za posamezne izbrane aparate.

Aplikacija je na voljo v desetih evropskih jezikih, nastala pa je v okviru projekta Efficiency 2. 1., ki je sofinanciran v okviru programa "Intelligent Energy Europe" (IEE).

GooglePlay:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pocketscience.android.ecogator

iTunes:
https://itunes.apple.com/sl/app/ecogator/id922059425?ls=1&mt=8

brezplacna mob aplikacija ecogator google play brezplacna mob aplikacija ecogator itunes

vip klicaj 2Na našem YouTube kanalu smo objavili kratek video vodič o uporabi aplikacije. Več informacij na: www.zeleniprihranki.si

 

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA