Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija

S prvim januarjem 2015 bodo lahko potrošniki, ki kupujejo prek spleta lažje preverili energijsko učinkovitost gospodinjskih aparatov in nekaterih elektronskih naprav. Označevanje energijske učinkovitosti izdelkov na katerega smo se že navadili v "klasičnih" trgovinah, se torej seli tudi na splet.

Ali veste, da v povprečnem v tričlanskem gospodinjstvu aparati bele tehnike porabijo približno polovico vse električne energije, ki jo porabi gospodinjstvo? Označevanje z energijsko nalepko je predpisano za naslednje izdelke:

  • televizorje,
  • hladilnike in zamrzovalnike,
  • pomivalne stroje,
  • pralne stroje,
  • sušilnike,
  • pralno – sušilne stroje,
  • sijalke in svetila,
  • gospodinjske pečice,
  • sesalnike in
  • klimatske naprave.

Naslednja skupina izdelkov za katere bo potrebno uvesti energijske nalepke pa so grelniki in grelniki vode.

Brezplačna mobilna aplikacija ecoGator
Z mobilno aplikacijo ecoGator lahko preverite neodvisne informacije o izdelkih in porabi elektrike: doma, v trgovini, na poti. V aplikaciji so na voljo podatki o energijsko najbolj varčnih pralnih strojih, pomivalnih strojih, sušilnikih, hladilnikih, zamrzovalnikih in kombiniranih aparatih, televizorjih različnih dimenzij in energijsko varčnih in LED sijalkah. 

Poiščite mobilno aplikacijo v

Monique Goyens, generalna direktorica Evropske potrošniške organizacije BEUC:

navedekIzboljševanje energijske učinkovitosti naprav široke potrošnje je korak v pravo smer in lahko prispeva k zniževanju vedno višjih stroškov, ki jih plačujejo gospodinjstva za električno energijo. Glede na to, da potrošniki vedno več kupujejo prek spleta, je popolnoma razumljivo, da je označevanje navedek1z nalepko sedaj obvezno tudi na spletu. Potrošnikom to omogoča lažjo primerjavo izdelkov.

Samodejni izklop
Novi modeli aparatov za kuhanje kave bodo morali biti izdelani tako, da se bodo po določenem času, ko ne bodo v uporabi in bodo še vedno prižgani, samodejno izklopili. Po podatkih Evropske komisije naj bi takšni aparati potrošnikom prihranili 45€ pri stroških električne energije v času življenjske dobe izdelka. Funkcijo samodejnega izklopa bodo morali imeti tudi novi modeli televizorjev in tiskalnikov, ter še nekaj drugih naprav, ki so vseskozi priključene na električno energijo. Evropska komisija je postregla s podatkom, da naj bi to pomenilo v gospodinjstvih 40€ manj stroškov za električno energijo na leto.

Nasveti o varčevanju z energijo in energijsko varčnih aparatih: www.zeleniprihranki.si

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA