Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
25. november 2014

Z mobilno aplikacijo ecoGator lahko preverite neodvisne informacije o izdelkih in porabi elektrike: doma, v trgovini, na poti. V aplikaciji so na voljo podatki o energijsko najbolj varčnih pralnih strojih, pomivalnih strojih, sušilnikih, hladilnikih, zamrzovalnikih in kombiniranih aparatih, televizorjih različnih dimenzij in energijsko varčnih in LED sijalkah. 

Te informacije bodo v pomoč predvsem tistim, ki želijo svoj dom opremiti z energijsko varčnimi izdelki in tako dati svoj pečat prizadevanjem za nižjo porabo energije v svetovnem merilu, saj naj bi v povprečju v tričlanskem gospodinjstvu aparati bele tehnike porabili približno polovico vse električne energije, ki jo porabi gospodinjstvo.

Nasveti o varčevanju z energijo in energijsko varčnih aparatih: www.zeleniprihranki.si

Fotografirajte nalepko in preberite rezultate
navedekEcoGator je prva mobilna aplikacija, ki omogoča, da s kamero, ki je vgrajena v mobilnik, fotografirate energijsko nalepko. Tako lahko na enostaven način dobite informacije o energijski učinkovitosti izdelka, izračunate letno porabo energije, izdelek pa lahko dodate v svoj nakupovalni seznam. Podatke z energijske nalepke lahko vnesete tudi ročno – to velja predvsem za sijalke, kjer navedek1energijske nalepke še niso standardizirane, pa tudi za ostale izdelke, saj v trgovini pogostokrat ni mogoče fotografirati nalepke,

je poudarila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala

"V okviru aplikacije lahko primerjate tudi dva izbrana izdelka med seboj in tako na enostaven način preverite, kakšna je razlika pri stroških porabe električne energije med aparatoma. Aplikacija je rezultat sodelovanja na projektu Efficiency 2.1., ki je sofinanciran iz programa `Intelligent Energy Europe´(IEE)."

Energijska učinkovitost aparatov je seveda le eden izmed vidikov pri odločanju za nakup, priporočamo kombinacijo s podatki o kakovosti izdelka, ki jih potrošniki lahko dobijo prek rezultatov primerjalnih potrošniških testov.

V bazi že več kot 450 izdelkov
V aplikaciji je seznam trenutno najbolj učinkovitih sijalk, aparatov bele tehnike (hladilnikov,  zamrzovalnikov in kombiniranih naprav, pomivalnih in pralnih strojev ter sušilnikov) in televizorjev. "Podatke zajemamo iz  `topten platforme´, saj gre za vseevropski projekt, v okviru katerega se zbirajo podatki o energijsko najbolj varčnih izdelkih in njihovi energijski učinkovitosti," je predstavila način zbiranja podatkov o izdelkih Urša Šmid Božičevič in dodala: "EcoGator na osnovi podatkov z energijske nalepke prepozna energijsko najbolj učinkovite gospodinjske aparate, mobilna aplikacija pa bo s semaforjem označila, ali izbran izdelek sodi med petino najbolj energijsko učinkovitih izdelkov na trgu."

Naložite si brezplačno mobilno aplikacijo ecoGator še danes!
Google Play
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pocketscience.android.ecogator
qr android
 iTunes
https://itunes.apple.com/sl/app/ecogator/id922059425?ls=1&mt=8
 
qr ios
V iTunes se opis aplikacije pojavi v nemščini / angleščini, to naj vsa ne zmede, saj jezik izberete v okviru aplikacije same ob prvem zagonu.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA