Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Energija
Energija
12. oktober 2020

Lani smo v tržnem pregledu ugotovili, da drva, ki jih v trgovskih centrih in pri spletnih ponudnikih s skladišči na različnih koncih države prodajajo kot suha, vsebujejo preveč vlage in zato niso primerna za takojšnjo uporabo. Letos smo se odločili, da kakovost tega energenta, ki se v slovenskih gospodinjstvih še vedno zelo pogosto uporablja, preverimo na testu. Tokrat ni bilo težav s presežno vsebnostjo vlage, izkazalo pa se je, da je lahko na paleti precej manj drv, kot je navedeno.


Bauhaus, bukova drva
Bioles Horizont, bukova drva premium
Ingles (drva.info), bukova drva
Koalt (kurimoceneje.si), bukova drva na paleti
M Tehnika, polsuha bukova drva
Merkur (Bioles Horizont), premium suha bukova drva
Pros-Bio (ogrejem.si), zračno suha bukova drva

Vsa drva smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Ponudniki na izbor vzorcev niso imeli vpliva.

Vsebnost vode (35 odstotkov skupne ocene)
Z vsake palete smo vzeli štiri polena, in sicer z različnih koncev, kot to določa standard (dve iz osrednjega dela palete ter po eno z zunanjih strani). Polena smo razsekali in jih pet dni sušili v komori na 105 stopinjah Celzija. Ves čas smo spremljali spremembo njihove teže – ko se ta ni več spreminjala (manjšala), so polena dosegla absolutno suhost. Vlažnost smo določili na podlagi tega, koliko vode je izhlapelo med sušenjem.

Razmerje med izmerjeno in teoretično prostornino (30 odstotkov skupne ocene) 
Vsa drva smo s palete preložili na stavo oziroma kvader točno poznanega volumna, da smo dobili točen podatek, koliko drv je bilo na paleti. Izmerili smo še notranjost palete in izračunali, koliko drv bi teoretično lahko zložili nanjo.

Prisotnost trohnobe in/ali plesni (25 odstotkov skupne ocene) 
Delež trohnobe in plesni smo ocenili v skladu s standardom SIST EN ISO 17225-5:2014. Potem ko smo polena zložili na stavo, smo vse kose, na katerih smo opazili trohnobo ali plesen, označili z rdečo piko, jih prešteli in tako določili delež trohnobe in plesni. Če na polenih ni prisotne (vidne) trohnobe, se lahko vzorec razporedi v kakovostni razred A1. Če je na paleti manj kot pet odstotkov polen z vidno trohnobo, se vzorec razporedi v kakovostni razred A2. Če je takšnih polen več kot deset odstotkov, se vzorec razporedi v kakovostni razred B.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene) 
Standard SIST EN ISO 17225-5:2014 sicer ne določa obveznih navedb na embalaži, načeloma pa naj bi bili zapisani podatki, ki jih standard opisuje. Tako smo preverili, ali so potrošniku na embalaži/računu/dobavnici na voljo t. i. normativni podatki (izvor in poreklo lesa, drevesna vrsta, vsebnost vode, dolžina in premer polen, prostornina) in informativni podatki (kalorična vrednost, način sušenja – na zraku ali umetno, trohnoba in plesen, razcepljenost polen).


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več