Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Potratna embalaža
Potratna embalaža
20. april 2017

Podjetje znane holivudske igralke Jessice Alba Honest Co., ki proizvaja (vsaj po njihovih izjavah) ekološka čistila, kozmetiko in higienske izdelke za otroke je zopet v središču pozornosti zaradi ne ravno poštene (Honest?!) poslovne prakse.

Nekateri trgovci so umaknili njihov detergent za pomivanje posode s polic, ker je namesto oglaševanih 26.5 unč (pribl. 0,8l) vseboval le 24 unč detergenta. Kot so sporočili iz podjetja Honest Co., bo na novi embalaži količina detergenta navedena pravilno, izdelek pa bo imel tudi novo sestavo.

favicon Ste opazili potratno ali zavajajočo embalažo? Pošiljite nam fotografijo in sporočilo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Veseli bomo vaših odzivov!

Podjetje sicer oglašuje, da so njihovi izdelku učinkoviti, ekološki in ne vsebujejo spornih kemikalij. Že pred približno dvema letoma jih je za 5 milijonov dolarjev tožila skupina potrošnikov zaradi zavajajočega oglaševanja in nepopolnih označb na izdelkih kot so milo, plenice, kreme za zaščito pred soncem in detergent za pomivanje posode ter večnamensko čistilo. "V nasprotju z njihovim imenom (Honest v angleščini pomeni pošten, op.) so njihove trditve neresnične in zajajajoče," so zapisali ob vložitvi tožbe. 

Trdili so, da našteti izdelki niso `naravni´ in da vsebujejo tudi sporne kemikalije med drugim Methylisothiazolinone (od letos prepovedan v vseh kozmetičnih izdelkih v EU, ki se ne izperejo, v ostalih pa omejena največja dovoljena koncentracija te kemikalije)), Cocamidopropyl Betaine, Phenoxyethanol, Sodium Polycrylate, Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Vse sporne kemikalije tudi niso bile navedene na seznamu sestavin. Podjetje je med drugim oglaševalo, da so izdelki `brez SLS´(SLS free), laboratorijski testi pa so pokazali ravno nasprotno. Podjetje je v tem primeru doseglo izvensodno poravnavo, krivde pa niso priznali.

Fotografija: Honest Co.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA