Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nevarne kemikalije
Nevarne kemikalije
07. maj 2019

Prejšnji teden smo potrošniške organizacije pod pokroviteljstvom BEUC (Evropsko združenje potrošniških organizacij) skupaj s še osmimi nevladnimi organizacijami za varnost hrane in okolja, na Evropsko komisijo podale pobudo za prepoved uporabo TiO2 kot aditiva ( barvilo: E 171) v živilih.

E 171 je trenutno dovoljen aditiv, barvilo, ki nima nobene prehranske vrednosti ali funkcionalnosti za živilo in je zato nepotreben dodatek. Največkrat se ga uporablja v bonbonih, žvečilnem gumiju, pekovskih izdelkih in omakah. Na deklaraciji ga najdemo na seznamu sestavin, in sicer je naveden kot barvilo: E 171 ali titanijev dioksid (TiO2).

Francoska vlada je že izdala zakonodajni akt, ki prepoveduje uporabo titanijevega dioksida v živilih s 1. januarjem 2020 in ta akt poslala na Evropsko komisijo v odobritev na podlagi mnenja francoske agencije za varnost hrane ANSES. Tudi Evropska agencija za varnost hrane EFSA je v svojem mnenju ugotovila veliko vrzeli v znanstvenih študijah o varnosti TiO2 za zdravje in okolje. Evropska komisija sama pa je že leta 2016 pozvala proizvajalce tega aditiva, da dopolnijo študije o škodljivosti za zdravje ljudi, česar pa industrija še ni v celoti izpolnila. IARC (mednarodna organizacija za raziskavo raka) je klasificirala TiO2 kot `možen kancerogen´.

Na podlagi `previdnostnega principa´ je torej upravičena zahteva po umiku E 171 s seznama odobrenih aditivov, saj je preventiva najboljša kurativa. ZPS je pobudo poslala na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na Ministrstvo za zdravje in Urad za kemikalije.

ZPS nasvet potrošnikom: Izogibajte se živilom, ki vsebujejo barvilo E 171 , titanijev dioksid.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA