Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nevarne kemikalije
Nevarne kemikalije
02. februar 2016

Greenpeace tudi letos nadaljuje z ugotavljanjem neželjenih kemikalij v oblačilih. Letos so pod drobnogled vzeli oblačila za dejavnosti na prostem, testirali pa so 40 oblačil, v le desetini izmed njih nevarnih kemikalij niso odkrili. Žal spet ni šlo brez nevarnih kemikalij, ki ogrožajo zdravje ljudi in okolja.

V oblačilih znamk The North Face, Patagonia, Mammut, Columbia in Haglöfs so odkrili PFC-je, ki jih sicer uporabljajo zato, da bi bila oblačila, čevlji in oprema nepremočljiva, a PFCji sodijo v skupino karcinogenih kemikalij, v nekaterih državah, npr. Norveškem pa njihovo uporabo omejujejo, omejitve priporoča tudi REACH. Ene izmed višjih koncentracij nevarnih PFC-jev so našli prav v obeh izdelkih, ki sta bila kupljena v Sloveniji: pohodniških čevljih znamke Salewa ter pohodniških hlačah znamke Mammut. Enajst izdelkov je vsebovalo koncentracije PFOA, višje od 1 µg/m², kar je omejitev na Norveškem. Največjo vsebnost PFOA glede na težo so izmerili pri spalni vreči znamke The North Face.

hmNevarne kemikalije tudi v rokavicah za otroke
Nevarne kemikalije pa ne ogrožajo le odrasle: letos je danska potrošniška organizacije TAENK testirala prisotnost nevarnih kemikalij v palčnih rokavicah za otroke, izmed enajstih parov, pa le rokavičke HM niso vsebovale neželjenih kemikalij. V rokavičkah so odkrili PAH-e, formaldehid, različne fluoride, pa tudi nonylphenolethoxylat (NPEO), za katerega sumijo, da spada med hormonske motilce.

"Nad ugotovitvami poročila so lahko razočarani tudi mnogi ljubitelji narave v Sloveniji. Upamo, da bodo skupaj z nami od podjetij zahtevali, naj prenehajo uporabljati nevarne kemikalije pri proizvajanju opreme, ki nas spremlja prav med preživljanjem prostega časa in občudovanjem narave," je ugotovitve poročila komentirala Ines Kavgić, predstavnica Greenpeacea v Sloveniji.

PFC-ji so kemične spojine, ki v naravi ne obstajajo. Ko so sproščeni v okolje, se mnogi od njih razgrajujejo zelo počasi in vstopijo v prehranjevalno verigo, zaradi česar je onesnaženje skoraj nepovratno.

Brez nevarnih kemikalij sta bili jakni znamke Vaude in Jack Wolfskin (ki je bila tudi edini izdelek, označen kot 'brez PFC-jev'), nahrbtnik znamke Haglöfs in rokavice znamke The North Face.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA