Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nevarne kemikalije
Nevarne kemikalije
24. december 2015

Nova pravila za kapsule s pralnim sredstvom bodo dodatno zaščitile otroke pred zastrupitvijo. Že od junija 2015 morajo vsi proizvajalci pralnih sredstev zagotavljati, da topljive kapsule, ki so naprodaj v EU, vsebujejo averzivno sredstvo, ki otroke prisili, da jih ob morebitnem zaužitju izpljunejo v nekaj sekundah.

Kapsule, dane na trg pred junijem 2015 bodo lahko prodajali le še nekaj dni - do konca leta 2015, od 1. januarja 2016 pa bodo morale biti vse kapsule s pralnim sredstvom na trgu skladne z novo zakonodajo. Na embalaži bodo tudi jasno zapisana opozorila o nevarnosti in o tem, da naj bodo v gospodinjstvu kapsule na mestih, ki niso dosegljive otrokom.

Barvne kapsule so v zadnjih letih zaradi preproste uporabe postale zelo priljubljene, vendar pa jih otroci lahko zamenjajo z igračami ali sladkarijami ter po nesreči pogoltnejo in se zastrupijo.

Pogoste zastrupitve, predvsem pri malčkih med 1. in 3. letom starosti, so zabeležili tudi s tekočinami za gorenje v oljnih svetilkah, ki so privlačnih barv. Skladno s pravili REACH so od leta 2010 v veljavi tudi nova pravila o embalaži, označevanju in opozorilih na tekočinah za gorenje. Zmanjšali so največje dovoljene količine pakiranja, uvedli pravila, ki proizvajalcem nalagajo, da embalaža ne sme biti privlačna za male otroke in da morajo biti znaki za opozorila o nevarnosti proizvodov jasno zapisani. Olja ne smejo biti obarvana in odišavljena, prav tako pa morajo biti zaprta na tak način, da otroci pokrova ne morejo odpreti.

Kot so sporočili iz Evropske Komisije, so ti ukrepi bistveno pripomogli k zmanjšanju števila zastrupitev pri majhnih otrocih, vsako leto od 2010 je 9% manj zastrupitev z olji za svetilke in kar 15% manj zastrupitev z olji za žare. Računajo, da bodo v naslednjih štirih letih število zastrupitev z omenjenimi snovmi znižali za kar tri četrtine.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA