Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nevarne kemikalije

Medtem, ko padajo goli in se kri razliva po ekranu, so otroci (in odrasli) lahko izpostavljeni neželjenim kemikalijam. Test, ki ga je opravila danska potrošniška organizacija je razkril, da so v nekaterih igralnih konzolah lahko strupene kemikalije. Kljub temu, da konzole pri igri največkrat uporabljajo otroci, področje varnosti ureja zakonodaja o elektronski opremi in napravah in ne o varnosti igrač.

Danska potrošniška organizacija Forbrugerrådet TAENK je preverila vsebnost neželjenih kemikalijah v 12-ih konzolah, tudi najpopularnejših kot so Playstation, Nintendo Wii in Xbox.

Le dve konzoli sta bili popolnoma brez problematičnih kemikalij: Nintendo Wii Remote Plus Wii U/Wii in Sony Dualshock 3 wireless controller PS3. Pri šestih konzolah so odkrili nevarne snovi v sledeh, štiri pa – kot so zapisali pri Forbrugerrådet TAENK - nikakor ne morejo priporočati za nakup. V to skupino spadajo Gioteck SC-1 wireless sports controller PS3, Pdp Afterglow wireless pro controller Wii U, PowerA Mini ProEx wired Xbox 360 in Trådløs controller PS1, PS2, PS3. Izdelki iz slednje skupine so vsebovali večje koncentracije kemikalij, ki so karcinogene ali pa kemikalije iz skupine hormonskih motilcev: policikličnih aromatskih ogljikovodikov PAH, bisphenola A, ftalatov, zaviralcev gorenja ali klor parafina.

Ugotovitve so seveda zaskrbljujoče, a ne v nasprotju z zakonom. Če so naštete problematične kemikalije prepovedane za uporabo v igračah, pa niso prepovedane v elektronskih napravah. "Absurdno je, da področje varnosti video konzol ne ureja ista zakonodaja kot igrače. Nekateri otroci več ur na dan igrajo video igre in so lahko izpostavljeni nevarnim kemikalijam," je povedala Christel Søgaard Kirkeby iz danske potrošniške organizacije in dodala: "Seveda sprememba zakonodaje problema ne bo kar odpravila, je pa korak v pravo smer. Proizvajalci bi tako moral začeti z oceno varnosti za njihove izdelke."

Danska ministrica za okolje in hrano je že napovedala aktivnosti s katerimi bodo skušali ugotoviti, ali je potrebna sprememba zakonodaje.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA