Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nevarne kemikalije

Telefoniranje, pošiljanje sporočil in brskanje po spletu brez nevarnih kemikalij.

Če smo na testih še pred leti ugotavljali prisotnost nevarnih kemikalij v mobilnih telefonih, je letošnji pregled, ki ga je opravila danska potrošniška organizacija Forbrugerradet TAENK pokazal, da v najbolj uporabljanih pametnih telefonih ni nevarnih kemikalij, če pa so prisotne, pa so le v sledeh.

Klic družinskim članom in prijateljem? Sporočilo sodelavcu? Preverjanje, kaj je novega na spletnih družbenih omrežjih in najljubši novičarski spletni strani? Koliko ur na dan imamo telefon v roki ali prislonjen k ušesu? Mogoče je bolje vprašati, koliko ur ga nimamo…

"Rezultati so boljši od pričakovanj. Najpopularnejši telefoni skorajda ne vsebujejo nevarnih kemikalij, oziroma smo jih odkrili le v sledeh. Kljub vsemu proizvajalce pozivamo, da se izkažejo še bolje in popolnoma izločijo nevarne kemikalije iz telefonov, " je povedal Christel Søgaard Kirkeby iz Danske potrošniške organizacije.

10 telefonov na testu
V okviru testa so na delih, ki se jih dotikamo (ovitek in slušalke), preverili prisotnost policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH), kloriranih parafinov, zaviralcev gorenja (notranjost telefona), fralatov, Bisphenola A in Niklja. V nekaj telefonih so sicer odkrili Nikelj, a se le-ta ni izločal. Prisotnost Bisphenola A je posledica uporabe polikarbonatne plastike.

Test je pokazal, da so v telefonih še vedno prisotne kemikalije, ki sodijo v skupino endokrinih motilcev, kot so zaviralci gorenja, ftalati in Bisphenol A, a v koncentracijah, ki so tako majhne, da ne predstavljajo nevarnosti za uporabnikovo zdravje in bistveno ne prispevajo h količini kemikalij, ki smo jim potrošniki vsakodnevno izpostavljeni.

Najbolje se je izkazal telefon Samsung Galaxy S6, ki ne vsebuje neželjenih kemikalij, niti v sledeh.
  • iPhone 6 – majhne količine zaviralcev gorenja
  • iPhone 5C – majhne količine zaviralcev gorjenja in Bisphenol A
  • Samsung Galaxy Young 2 – majhne količine kemikalije Bisphenol A
  • LG G Flex 2– majhne količine kemikalije Bisphenol A
  • Nokia 301 – majhne količine kemikalije Bisphenol A
  • Nokia Lumia 830 – majhne količine policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH) in kemikalije Bisphenol A
  • Sony Xperia Z3 Compact – majhne količine kemikalije Bisphenol A in ftalatov
  • HTC One M9 – majhne količine kemikalije Bisphenol A
  • Huawei Ascend Y550 – majhne količine kemikalije Bisphenol A

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA