Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nevarne kemikalije
Nevarne kemikalije
23. januar 2014

EFSA, Evropska agencija za varnost hrane (Europen Food Safety Agency) je objavila novo priporočilo za zmanjšanje vnosa BPA - tokrat kar za 10 krat, iz 0,05 mg na dan na 0,005 mg na dan. To je storila na podlagi obsežnega pregleda znanstvenih raziskav, kot so sporočili iz Agencije, so jih tokrat pod drobnogled vzeli več kot 450, o vplivih BPA na človekovo zdravje. Priporočilo še ni dokončno, a nakazuje na števile pomisleke v zvezi s količino še varnega dnevnega vnosa.

Evropska komisija je že leta 2011 prepovedala uporabo BPA v plastenkah za otroke.

Kaj je Bisfenol A?
BPA ali Bisfenol A je kemikalija, ki jo dodajajo plastičnim materialom in drugim izdelkom široke potrošnje, iz katerih lahko zaide v človeško telo. Uporabljajo jo kot plastifikator. Uvrščena je med t.i. EDC kemikalije (Endocrine Disrupting Chemicals), ki motijo delovanja žlez z notranjim izločanjem, npr. ščitnice, testisev, hipofize ali jajčnikov. "Težave z zanositvijo, diabetes, debelost, motnje pri razvoju reproduktivnih organov, motnje v delovanju ščitnice, vpliv na delovanje ledvic in jeter, razvoj raka in vpliv na imunski sistem so mogoči učinki kemikalij iz skupine EDC. Potrošniki se lahko z njimi srečujemo praktično vsak dan, prisotne so namreč lahko v kozmetičnih izdelkih kot so zaščitne kreme za sončenje ali zobne kreme."

Ameriški center za kontrolo bolezni (CDC) je leta 2005 potrdil prisotnost BPA v urinu 95 % testiranih ljudi.

Evropske potrošniške organizacije pričakujemo, da bo na podlagi zadnjih priporočil EFSA-e Evropska komisija čim prej izdala zakonodajno prepoved uporabe te nevarne kemikalije..

Kaj lahko storite že sedaj?
Ne čakajte na zakonodajno prepoved. Kadar kupujete plastiko za uporabo v lastnem gospodinjstvu ali živila v plastični embalaži, izberite tista, na katerih je označno, da ne vsebujejo BPA. Priporočilo velja tudi pri nakupu živil v kovinskih konzervah, ki so lahko premazane s premazi z dodanim BPA. Plastenke v katerih ste kupili živilo, po uporabi zavrzite ali uporabite za shranjevanje neživilskih izdelkov.

Preberite tudi

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA