Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nevarne kemikalije
Nevarne kemikalije
10. september 2012

"Ne moremo več čakati na EU," je izjavila danska ministrica za okolje, ko je objavila prepoved za štiri ftalate, DEHP, DBP, DIBP in BBP. Prepoved bo stopila v veljavo še to jesen.

Za prepovedane ftalate so dokazali, da sodijo v skupino kemikalij, ki motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem. Te ftalate uporabljajo pri proizvodnji izdelkov široke potrošnje kot so namizni prti, zavese za tuše ali otroški napihljivi bazeni. Evropska agencija za kemikalija (ECHA) je sicer v začetku poletja izdala stališče, da je prepoved uporabe ftalatov DEHP, DBP, DIBP in BBP neupravičena, vendar se Danska s tem ni strinjala in prepoved vseeno uvaja.

"Sum, da ftalati povzročajo motne v delovanju žlez z notranjim izločanjem obstaja že desetletja, mnoge ftalate so v igračah že prepovedali. Ministrica je storila prav, da je prepoved razširila tudi na druge izdelke, ki jih vsakodnevno uporabljamo potrošniki," je dejal Claus Jørgensen iz Danske potrošniške organizacije.

Kot ocenjujejo na Danskem, je postopek spreminjanja zakonodaje v EU predolg, zato so se odločili za samostojno "akcijo". Takšno ravnanje se je v preteklosti že izkazalo za učinkovito, saj je bila Danska prva država v kateri so prepovedali uporabo bisphenola A in nekaterih drugih ftalatov. Tem ukrepom pa je kasneje sledila tudi EU.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA