Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nevarne kemikalije
Nevarne kemikalije
07. maj 2013

Pomlad je tisti čas v letu, ko toplejše vreme poskrbi, da gremo v naravo, urejamo vrtove, sončni žarki in daljši dnevi pa tudi neusmiljeno razkrijejo posledice kurilne sezone. Oprati je treba zavese, očistiti okna, mogoče pobeliti stene, opraviti večja in manjša vzdrževalna dela…

Čeprav lahko marsikaj počistimo z uporabo čistil, ki ne onesnažujejo okolja, kot so kis, soda bikarbona, limona, je treba včasih uporabiti tudi "agresivnejša čistila." Kemikalije pa so tudi v vrsti izdelkov, ki jih uporabljamo pri prenavljanju in vzdrževanju doma, kot so barve, premazi, lepila, v izdelkih, ki jih potrebujemo za zatiranje plevela in žuželk, pri gojenju rastlin…

Kemikalije nas torej spremljajo na vsakem koraku, saj jih najdemo tudi v hrani in kozmetičnih izdelkih. Žal se jim pogosto ne moremo ali ne želimo povsem izogniti, saj nam ne nazadnje lahko olajšajo marsikatero od pomladanskih opravil, zato ne smemo pozabiti poskrbeti za njihovo varno uporabo in za pravilno odlaganje morebitnih ostankov in embalaže. Kje jih lahko odložite, povprašajte v komunalnem podjetju v vašem kraju. Več informacij, kako ravnati z nevarnimi odpadki, boste našli v naši brošuri Nevarne kemikalije – vodič po svetu nevarnih kemikalij, lahko pa si na našem YouTube kanalu ogledate tudi kratek film Svet nevarnih kemikalij.

Imate doma vrt? Morebiti vzgajate vrtnine kar na balkonu ali terasi? Odločite se za ekološko vrtnarjenje, saj lahko tudi brez pesticidov poskrbite za kakovosten pridelek. Rastlinam morate seveda zagotoviti dovolj hrane, zato priporočamo uporabo kar doma pridelanega kakovostnega ekološkega komposta. Z rezultatom boste gotovo zadovoljni.

klicaj2 Pred nakupom premislite, ali potrebujete izdelek, ki vsebuje nevarne kemikalije.
klicaj2 Kupujete izdelke z ekološkimi znaki (npr. "eko marjetico"), ki vsebujejo manj kemikalij.
klicaj2 Preberite navodila in ji dosledno upoštevajte.
klicaj2 Nevarne izdelke shranite na varno mesto, zunaj dosega otrok in ločeno od živil.
klicaj2 Izdelek vedno hranite v originalni embalaži.

res_ne_gre_brez_kemikalij_3 res_ne_gre_brez_kemikalij2

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA