Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nevarne kemikalije
Nevarne kemikalije
29. marec 2012

Greenpeace je dokazal, da potrošniki, ki perejo oblačila nekaterih najbolj znanih trgovskih znamk, v vodne poti spuščajo nevarne kemične snovi, ki so v teh oblačilih. Ko te kemikalije vstopijo v naše reke, jezera in morja, se razgradijo v še bolj strupene, pogostokrat hormonsko moteče snovi.

Oblačila znanih blagovnih znamk na preizkusu
V Greenpeaceovi raziskavi so izmerili delež nevarnih kemikalij nonylphenolethoxylate (NPE), izpranih iz 14 kosov oblačil pod simuliranimi pogoji domačega pranja. Preizkusili so oblačila naslednjih znamk: Abercrombie&Fitch, Adidas, Calvin Klein, Converse,G-Star RAW,H&M, Kappa, LiNing, Nike, Puma, Ralph Lauren, Youngor.

NPE-ji so kemikalije, ki jih uporabljajo v tekstilni proizvodnji. Tudi v primerih, ko je odpadna voda, ki vsebuje NPE-je obdelana, to le pospeši preobrazbo v škodljive NP-je. Uporaba NP-jev in NPE-jev pri izdelavi oblačil je prepovedana v EU, podobne prepovedi veljajo tudi v ZDA in Kanadi. V EU, izpusti NP/NPE-jev zaradi pranja tekstilnih izdelkov, ki jih uvažajo iz držav izven EU, predstavljajo največji vir teh kemikalij, ki se v določenih primerih izlivajo v objekte za obdelavo odpadnih voda oz. komunalne čistilne naprave odpadnih voda.

“Ta raziskava dokazuje, da tekstilna industrija onesnažuje vodo po celem svetu. Medtem, ko so izpusti nevarnih kemikalij iz proizvodnih postopkov večinoma v okolici tekstilnih tovarn, pranje oblačil in s tem povezano onesnaževanje poteka povsod po svetu, kjer te izdelke kupujejo," pravi MariettaHarjono iz Greenpeacea.

V vseh 14ih oblačilih prisotne kemikalije NPE
V okviru preizkusa so oprali 14 oblačil, nizke koncentracije kemikalij NPE pa so odkrili v vseh oblačilih, kar potrjuje, da so bile te kemikalije uporabljene v procesu proizvodnje in posledično tudi spuščene v vodo v deželi, kjer so bile izdelane. A onesnaževanje se ne konča tukaj: potrošniki nezavedno s pranjem onesnažujejo tudi vode v domači državi, saj se pri pranju teh oblačil izločajo nevarne kemikalije.

Kot so ugotovili pri Greenpeaceu, se že s prvim pranjem izloči približno 80% NPE kemikalij iz oblačila, v življenjski dobi oblačila pa izperemo vse te nevarne kemikalije, ki pa se seveda izločijo v vodo.

Nekatera podjetja so se pobudi pridružila
Leta 2011 je Greenpeace objavil dve poročili: prvo se nanaša na izpust nevarnih snovi iz tekstilne proizvodnje na Kitajskem, ki je povezano s podjetji za izdelavo oblačil in športnih oblačil (DirtyLaundry), drugo pa na prisotnost NPE-jev v oblačilih in obutvi znanih blagovnih znamk (DirtyLaundry 2: HungOut to Dry). Z objavo teh poročil je Greenpeace izzval svetovne trgovske znamke, da bi odstranile vse nevarne kemikalije iz dobavnih verig in proizvodov do leta 2020. Do zdaj je poziv prepričal Nike, Adidas, Puma in Li-Ning, skupaj s trgovinami hitre mode H&M in C&A.

Glede na obseg problematike Greenpeace poziva še več blagovnih znamk, da bi se pridružile izzivu razstrupljanja. Od podjetij, ki so se že pridružila izzivu, Greenpeace zahteva, da določijo jasne in kratkoročne roke za odstranitev najbolj škodljivih kemikalij iz proizvodnje svojih oblačil.

Poročilo (v angleščini) je objavljeno na spletnih straneh organizacije Greenpeace.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA