Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Nevarne kemikalije
Nevarne kemikalije
06. april 2011

Od prvega marca letošnjega leta velja prepoved izdelave otroških plastenk, ki vsebujejo kemikalijo bisphenolomA, s prvim junijem letos pa bodo morali otroške plastenke iz polikarbonata umakniti tudi trgovci s prodajnih polic.

Zdravstveni inšpektorat v tem prehodnem obdobju poziva industrijo in trgovce, da otroške plastenke z BPA prostovoljno umaknejo s trga in jih nadomesti z varnejšimi proizvodi.

Kaj lahko v tem obdobju storite sami?
Potrošnikom, ki imajo doma otroško plastenko priporočamo, da jo zavržejo in kupijo tako, ki zagotovo ne vsebuje BPA.
Prepoznavanje plastenk za dojenčke/otroke brez BPA:
1. plastenke so narejene iz polikarbonatne plastike (pogostokrat to piše na plastenki ali ima oznako 7, čeprav oznaka 7 velja še za druge plastike).
2. Pravica vedeti! O vsebnosti te nevarne kemikalije lahko povprašate trgovca ali proizvajalca, na naši spletni strani smo pripravili tudi obrazec, ki ga lahko pošljete proizvajalcu.
3. Po  1.6.2011 bo imel Zdravstveni Inšpektorat (ZIRS) pristojnost preverjanja vsebnosti te prepovedane kemikalije v otroških plastenkah. Od tega datuma naprej je ZIRS zadolžen za nadzor nad izvajanjem zakonodaje na tem področju.

ZPS svetuje
Plastenk ne pregrevajte nad 90 stopinj celzija. Takoj ko opazite, da so "motne" ali "zarazane" jih zavrzite. Razmislite o nakupu stekleničk za hranjenje dojenčkov, prav tako pa za pripravo hrane za dojenčke uporabljate stekleno ali inox ( jekleno) posodo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA