Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

22. november 2012

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je tudi letos opravila raziskavo o prisotnosti nevarnih kemikalij v oblačilih. Letos je raziskavo razširila in pod lupo so vzeli 20 svetovno znanih proizvajalcev oblačil.

Prisotnost nevarnih kemikalij so ugotavljali v 141 kosih oblačil, ki so jih kupili v 29 državah in regijah po svetu pri pooblaščenih trgovcih. Vzorec je obsegal oblačila za moške, ženske in otroke, tako kavbojke, hlače iz drugih materialov, majice, obleke in spodnje perilo iz različnih – umetnih in naravnih vlaken. Pri 31ih vzorcih, ki so bili potiskani, so ugotavljali tudi prisotnost ftalatov.

NPEji
Tudi letos so ugotavljali prisotnost nevarnih kemikalij nonylphenolethoxylate (NPE), odkrili pa so jih v kar 89 oblačilih, ki so jih testirali v okviru raziskave (v koncentracijah od 1 pa kar do 45.000 ppm). V petini vzorcev je bila koncentracija NPE višja od 100 ppm. Oblačila z najvišjo koncentracijo NPE (več kot 1000 ppm) so bila znamk C&A (en vzorec), Mango (trije vzorci), Levi’s (dva vzorca), Calvin Klein (en vzorec), Zara (en vzorec), Metersbonwe (dva vzorca), Jack & Jones (en vzorec) in Marks & Spencer (en vzorec).

NPE-ji so kemikalije, ki jih uporabljajo v tekstilni proizvodnji. Tudi v primerih, ko je odpadna voda, ki vsebuje NPE-je obdelana, to le pospeši preobrazbo v škodljive NP-je. Uporaba NP-jev in NPE-jev pri izdelavi oblačil je prepovedana v EU, podobne prepovedi veljajo tudi v ZDA in Kanadi. V EU, izpusti NP/NPE-jev zaradi pranja tekstilnih izdelkov, ki jih uvažajo iz držav izven EU, predstavljajo največji vir teh kemikalij, ki se v določenih primerih izlivajo v objekte za obdelavo odpadnih voda oz. komunalne čistilne naprave odpadnih voda.

Ftalati
Prav vseh 31 vzorcev s potiskom je vsebovalo ftalate, štirje v posebej visokih koncentracijah. Izmed teh štirih sta bila dva znamke Tommy Hilfiger (kar 37,6 in 20% koncentraciji glede na težo oblačila), eden pa znamke Armani (23,3% glede na težo oblačila).

Azo barvila
Prisotnost azo barvil so odkrili v dveh kosih oblačil znamke Zara. Azo barvila vsebujejo rakotvorne amine. Kot so zapisali pri Greenpeace-u "je bila koncentracija azo barvil v teh dveh izdelkih sicer v mejah dovoljenega, vendar je po njihovem mnenju kakršnakoli prisotnost azo barvil v oblačilih nedopustna."

Tabela: oporečnost vzorcev oblačil, Vir: Greenpeace, poročilo Toxic Threads: The Big Fashion Stitch-Up
tabela_greenpeace
Pohvale
Sicer so pri Greenpeaceu pohvalili nekaj proizvajalcev, ki so v zadnjih letih storili očiten napredek na področju zmanjševanja uporabe strupenih kemikalij v oblačilih. Med te sodijo  Puma, Nike, Adidas, Li Ning, H&M in C&A ter Marks & Spencer. Greenpeace pa opozarja, da mora biti njihova angažiranost na tem področju še večja.

Obljube so, napredka ni

V to skupino so uvrstili podjetja, ki se sicer na papirju zavzemajo za zmanjševanje oz. odpravo kemikalij, a očitnega napredka ni bilo. Sem sodijo G-Star Raw, Jack Wolfskin in Levi’s. "Od besed, k dejanjem," jih pozivajo okoljevarstveniki.

Graje
V to skupino so uvrstili podjetja, ki imajo politiko neuporabe oz. zmanjševanja uporabe nevarnih kemikalij v njihovih izdelkih, a na tem področju niso storili prav ničesar konkretnega. Sem so uvrstili podjetje Zara, PVH (Calvin Klein, Tommy Hilfiger), Mango in GAP. Še slabši so po mnenju Greenpeacea Esprit, Metersbonwe in Victoria’s Secret, ki pa se ne trudijo niti na papirju.

Preberite:

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA