Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

05. maj 2011

Evropske potrošniške organizacije zahtevamo zamenjavo kemikalij, ki povzročajo motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem!

Vsakodnevni koktajl kemikalij
Težave z zanositvijo, diabetes, debelost, motnje v razvoju reproduktivnih organov, motnje v delovanju ščitnice…vse to so mogoči učinki kemikalij, ki jih s kratico imenujemo EDC (Endocrine Disrupting Chemicals). Kemikalije, ki sodijo v to skupino, motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem, najdemo pa jih v številnih izdelkih, ki jih vsakodnevno uporabljamo (kozmetika, plastika, sončne kreme, zobna pasta ipd.). Kljub temu, da obstaja veliko dokazov o tveganjih povezanih z EDC kemikalijami, potrošniške organizacije menimo, da Evropska komisija in vlade držav članic prepočasi uvajajo regulacijo teh kemikalij, kar jim nenavsezadnje zapoveduje uredba REACH (EU uredba o registraciji in avtorizaciji kemikalij).

Monique Goyenes, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC: "Potrošniki smo dnevno izpostavljeni koktajlu kemikalij, tudi tistih, ki motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem, ne da bi se tega zavedali. Koktajl sestavljajo tako parabeni v kozmetiki, ftalati v plastiki in kozmetiki, bisfenol A v plastiki in premazih pločevink, nitrofenoli, rezorcinol in številne druge kemikalije. Zato je nujno, da podjetja nemudoma zamenjajo te zelo nevarne kemikalije v izdelkih."

SIN seznam
Na seznamu je približno 400 najbolj strupenih kemikalij, letos so na seznam dodali spisek 22 zelo nevarnih kemikalij, ki povzročajo motnje v delovanju notranjih žlez.

Seznam 22 zelo nevarnih kemikalij, ki povzročajo motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem
Kriteriji po katerih kemikalije uvrstijo na ta seznam predpisuje uredba REACH. Skladno s to uredbo morajo umakniti iz prometa vse kemikalije, ki so določene kot zelo nevarne kemikalij, oz. jih v izdelkih zamenjati z manj nevarnimi. CAS številka je unikatna mednarodna številka kemikalije.

 • 3-benzylidene camphor, CAS 15087-24-8, uporabljajo ga kot UV filter v kozmetiki. Alternativna oznaka je: 3-BC.
 • 4-methylbenzylidene camphor, CAS 36861-47-9, uporabljajo ga kot UV filter v kozmetiki in je lahko označen kot: 3-(4-methylbezilidene)camphor, ali 4-MBC.
 • 4-nitrophenol, CAS 100-02-7, uporabljajo ga v barvilih predvsem za usnje, tudi v proizvodnji pesticidov, je v izpušnih plinih dieselskih motorjev. Lahko je označen tudi kot p-nitrophenol.
 • 4,4-dihidroxybenzophenone, CAS 611-99-4, uporabljajo ga kot UV filter.
 • Benzophenone-2, CAS 131-55-5, tudi UV filter, označen je lahko tudi kot: BP-2 ali pa 2,2,2,4,4-tetrahydroxybenzophenone.
 • Benzophenone-3, CAS 131-57-7, tudi UV filter in lahko je označien tudi kot: BP3 ali oxybenzone ali kot 2-hydroxy-4-methoxybenzophenone.
 • Butylparaben, CAS 94-26-8, konzervans v kozmetičnih izdelkih, označen je lahko tudi kot butyl-4-hydoxybenzoate.
 • Dicyclohexyl phthalate (DCHP), CAS 84-61-7, ftalati so plastifikatorji, lahko je v plastiki, embalaži za živila in kozmetiki
 • Diethy phthalate, (DEP); CAS 84-66-2, tudi ftalat.
 • Dihexyl phthalate (DHP), CAS 84-75-3, ftalat.
 • Ethylhexyl methoxycinnamate, CAS 5466-77-3, UV filter in je lahko označen tudi kot: octyl methoxycinnamate ali octinoxate.
 • Metam natrium, CAS 137-42-8, je  biocid, uporabljajo ga v premazih, tudi za usnje. Označen je lahko tudi kot metam sodium, vapam, sodium methyldithiocarbamate.
 • Methyl tertiary butyl ether (MTBE), CAS 1634-04-4, je lahko dodatek bencinu (za povečanje oktanskega števila) in ga lahko vdihavamo pri točenju bencina. 
 • Pentachlorophenol, CAS 87-86-5, konzervans za les, uporabljajo ga v lepilih, v okolju je kot onesnaževalo. Zaradi potencialne nevarnosti za okolje in zdravje njegovo uporabo že zmanjšujejo. Označujejo ga lahko tudi kot. PCP.
 • Perchlorethylene, CAS 127-18-4, večinoma ga uporabljajo pri kemičnem čiščenju. Označen tudi kot perc, tetrachloroethylene.
 • Propylparaben, CAS 94-13-3, še eden od parabenov, konzervansov v kozmetiki, pa tudi živilih. Lahko je označen tudi kot: propyl-4-hydroxybenzoate, E216.
 • Quadrosilan, CAS 33204-76-1 , uporabljajo ga v mazilih, lahko tudi v implantih. Druge možne oznake so: 2,6-cis-diphenylhexamethylcyclotetrasiloxane.
 • Resorcinol, CAS 108-46-3, kemikalija s široko uporabo tako za gume kot tudi v kozmetiki, farmaciji in barvah. Lahko je označen tudi kot resorcin in1,3-benzenediol.
 • Tert-butylhydroxyanisole (BHA), CAS 25013-16-5, uporabljajo ga kot antioxidant (za maščobe) in konzervans v živilih, kozmetiki, gumarstvu in predelavi naftnih proizvodov. Označen je lahko tudi kot: butylated hydroxanisole ali pa kot E320 in BHA.
 • Thiram, CAS 137-26-8, ima široko uporabo v industriji, lahko tudi kot repelent za živali na drevesih. Alternativna oznaka je: tetramethylthiuram disulphide.
 • Zineb, CAS 12122-67-7, uporabljajo ga v premazih, pesticidih ipd. Označen je lahko kot zinc ethylenbis (dithiocarbamate).

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA