Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Odpoklici 2017
Odpoklici 2017
27. november 2017

V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih na skupnem evropskem trgu RAPEX je prijavljen kozmetični izdelek, ki so ga prodali tudi v Slovenijo.

Podatki o izdelku
Ime izdelka: Razpršilo za telo Lavyl Auricium Skin Care spray
Pakiranje: 50 ml in 150 ml
Blagovna znamka: Lavylites
Prodajno mesto: spletna trgovina www.lavylites.com
Proizvajalec: Neryon Enterprises Kft. /LVL Science and Research Kft., Veres Pálné utca 9. földszint 6, Madžarska
Serijska št., koda: ni znano
Poreklo: Madžarska

Vzrok odpoklica
Čeprav na seznamu INCI nista navedena, je testiranje pokazalo, da vsebuje konzervansa methylchloroisothiazolinone in methylisothiazolinone in da je vsebnost methylisothiazolinone visoka. Ti dve sestavini nista dovoljeni v kozmetičnih izdelkih, ki ostanejo na koži, saj lahko sprožita kontaktno alergijo. Izdelka nista skladna z Uredbo o kozmetičnih izdelkih.

ZPS svetuje
V primeru, da imate ta izdelek doma, ga ne uporabljajte. Lahko ga vrnete spletnemu prodajalcu, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Methylisothiazolinone
Kemikalija Methylisothiazolinone sodi med kemikalije, ki pogostokrat povzročajo alergijo. V kozmetičnih izdelkih jo uporabljajo kot konzervans. Od leta 2015 je prepovedan v kozmetiki za otroke, od februarja 2017 pa v kozmetiki za odrasle, ki se ne izpere. V kozmetičnih izdelkih, ki se izperejo pa je najvišja dovoljena koncentracija 0,01% (100 ppm).

Fotografija: Zdravstveni Inšpektorat

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA