Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zveza potrošnikov Slovenije

Za nami je 25 let, četrt stoletja edine neodvisne potrošniške revije, s katero je Zveza potrošnikov Slovenije orala ledino pri uveljavljanju pravic potrošnikov, pri preverjanju kakovosti izdelkov in storitev, pri oblikovanju zakonodaje, ki zagotavlja pravice potrošnikov, podpira transparentnost in pošteno konkurenco. Nekateri ste z nami vseh 25 let in tudi zaradi vaše podpore in podpore vseh tistih, ki ste se nam pridružili v vseh teh letih, smo lahko rasli, se razvijali in zoreli. Odeli smo se v barve, začeli pogosteje izhajati, se preimenovali (iz VIP v ZPStest) … Naši testi, ki ostajajo paradna vsebina, paragrafi, drobnogledi, številni prispevki so rdeča nit, ki vam, potrošnikom, olajšajo nalogo: kako postati ozaveščen, informiran in samozavesten potrošnik. Vse to vam pomaga, da živite bolje.

z vami ze 25 let 3

z vami ze 25 let 1 1995Test optikov
z vami ze 25 let test optikovLeta 1995 smo s finančno podporo gospodarskega ministrstva izvedli primerjalni test optikov v Ljubljani. Optikov je bilo v Sloveniji vedno več, cene storitev pa zelo različne. Na testu nismo ocenjevali le njihovega odnosa do strank, strokovnosti…, ampak smo naročili tudi povsem konkretna očala po meri dveh potrošnic, članic komisije. Rezultati so bili slabi, kar je dvignilo kar precej prahu. Očala so aktualna tema še danes. Za potrošnike smo pripravili posebno podstran (2014) in brošuro "Kako do očal na recept", saj svojih pravic še ne poznajo dovolj, ponudba očal brez doplačila pa je (pre)pogosto skrita.

z vami ze 25 let 1 1991Posojilo - darilo ali kraja
z vami ze 25 let posojilo darilo krajaŽe v prvi številki revije VIP, ki je izšla marca 1991, smo se lotili izjemno perečega problema stanovanjskih posojil z revalorizacijsko klavzulo, ki so jih potrošniki sklenili s SKB banko. Več kot 1.000 kreditojemalcev se je namreč pritožilo, ker se je vrednost njihovih posojil zelo povečala, položaj številnih družin pa je tako postal nevzdržen. Zakopali smo se v delo, preverili konkretne posojilne pogodbe ter izračune banke. Analiza je bila del prve in najuspešnejše kampanje ZPS, ki je pokazala na pravne anomalije, na nepošteno poslovno prakso, elemente oderuštva in posledično hudo socialno stisko predvsem mladih družin. Ob podpori Odbora za varstvo potrošnikov in parlamenta ter s sodelovanjem Ministrstva za okolje in prostor smo dosegli, da je 3.500 posameznikov ohranilo streho nad glavo in z novimi pogodbami, sklenjenimi s Stanovanjskim skladom RS, dobilo posojila po znatno nižji obrestni meri ter prihranilo skupaj več kot današnjih 18 milijonov evrov.

z vami ze 25 let 7

z vami ze 25 let 5 2001Nevarni izdelki
z vami ze 25 let nevarni izdelkiNa trgu niso (in nikoli ne bodo) samo popolni izdelki, zato je bila izjemno uspešna in koristna kampanja (v kombinaciji s testiranjem) "Potrošniki, nevaren proizvod!", ki smo jo v ZPS izvedli skupaj s takratnim republiškim tržnim inšpektoratom in Slovenskim inštitutom za kakovost SIQ. Preverjali smo varnost izbranih izdelkov – od aparatov za pripravo pokovke, ventilatorjev, električnih pretvornikov do otroških svetilk. Rezultati so bili včasih porazni, saj smo npr. odkrili, da je bilo nevarnih kar 7 od 10 napajalnikov, ki so bili vgrajeni v računalnike!

z vami ze 25 let 5 2000Turist – kralj ali berač?
z vami ze 25 let turist kralj beracLeta 1999 in na začetku 2000 smo prejeli več kot 400 pritožb oz. vprašanj potrošnikov o delu turističnih agencij. To nas je spodbudilo k akciji "Turistične agencije na očeh javnosti", ki je trajala več kot desetletje, eden od vrhuncev pa bila objava "črne liste" agencij leta 2007. V akciji smo za potrošnike zbrali vrsto koristnih informacij za lažjo odločitev, s katero agencijo potovati in kateri se raje izogniti, in jih ozaveščali, kako ravnati, ko pride do zapletov. Na obeh straneh smo opazili premik v pozitivno smer – pri agencijah se je izboljšalo spoštovanje pravic potrošnikov, pri potrošnikih pa poznavanje teh pravic.

z vami ze 25 let 4

z vami ze 25 let 1 2005

Test kranjskih klobas
z vami ze 25 let test kranjskih klobasKranjsko klobaso smo vedno šteli za nacionalno jed, a ob našem prvem testiranju so pod enakim imenom prodajali različne vrste klobas, ki so bile vse kaj drugega, samo ne kranjska klobasa. Vsebovale so veliko maščobe, vode in soli in niso bile pripravljene po tradicionalnem receptu za kranjsko klobaso. Ko smo čez pet let (2010) test ponovili, smo lahko na trgu kupili prave kranjske klobase, kakovost nekaterih pa je bila zelo dobra, prav tako označevanje. Proizvajalci so našo kritiko upoštevali in izboljšali kakovost, potrošniki pa so lahko kupovali dobre, čeprav precej drage klobase.

z vami ze 25 let 1 2007Modro varčevanje
z vami ze 25 let modro varcevanjeNa podlagi pritožbe člana smo analizirali pogodbe o dolgoročnem varčevanju pri NLB in ugotovili bistveno kršitev, saj je banka v nasprotju s pogodbo zniževala pogodbeno obrestno mero. Leta 2007 smo vložili 160 tožb, banka pa je vsem 40.000 oškodovancem »prostovoljno« ponudila delno doplačilo obresti. Banka je leta 2009 na podlagi sodbe višjega sodišča predlagala sodno poravnavo, ki sta jo sprejeli dve tretjini tožnikov. Ocenjujemo, da je NLB zaradi akcije ZPS izplačala varčevalcem dodatnih 12 mio evrov. Samo tisti, ki so v tožbi z nami vztrajali do konca, pa so dobili obresti izplačane v celoti.

z vami ze 25 let 6

z vami ze 25 let 3 2008Finančna priloga
z vami ze 25 let financna prilogaMarca 2008 smo vsebino VIP-a obogatili s posebno finančno prilogo. Tako smo se odzvali na povečano povpraševanje potrošnikov po neodvisnih informacijah o bančnih storitvah. To je povsem razumljivo, saj te storitve sodijo med pomembnejše v življenju posameznika, če pomislite samo na najem kredita za nakup stanovanja ali varčevanje za starost. Bančna ponudba pa postaja vedno kompleksnejša, primerjava pa je zahtevna. V prilogi, ki izhaja še danes, tako redno pišemo o finančnih storitvah, opozarjamo na njihova tveganja, prednosti in slabosti. Prilogo sofinancira Banka Slovenije.

z vami ze 25 let 9 2014Zamenjaj in prihrani
z vami ze 25 let zamenjaj prihraniUspešno smo izpeljali prvi skupinski nakup energije v Sloveniji pod sloganom "Zamenjaj in prihrani". Skoraj 41.000 gospodinjstev se je pridružilo kampanji, več kot 12.300 pa je v okviru kampanje tudi zamenjalo dobavitelja; sklenjenih je bilo več kot 14 tisoč pogodb. Rezultat: povprečno gospodinjstvo, ki je sodelovalo v kampanji ZPS, je v povprečju na letni ravni prihranilo skoraj 80 evrov, skupaj pa s(m)o tako prihranili 1 milijon evrov. Dokazali smo, da se aktivnost splača.

z vami ze 25 let 5

z vami ze 25 let 9 2011Test mlekomatov
z vami ze 25 let test mlekomatovPreverili smo kakovost mleka v 22-ih od takrat 92 delujočih slovenskih mlekomatov. Zamisel mlekarjev, da prodajajo mleko neposrednim kupcem, smo podprli, a rezultati niso bili obetavni. Le tri kmetije so se lahko pohvalile z zelo dobrim mlekom, v treh vzorcih pa smo odkrili patogeno bakterijo listeria monocytogenes. Interesna združenja in kmetje so se burno odzvali, skušali so zaščititi slabe, ob tem pa so pozabili na dobre kmete, ki bi morali biti zgled vsem. Priporočilo ZPS, naj se surovo mleko pred uporabo prekuha, je zdaj zapisano na nekaterih mlekomatih, žal še ne na vseh. Na redno preverjanje varnosti mleka z vzorčenjem na terenu in ne v hlevih pa še čakamo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA