Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Aktualno
Aktualno
04. julij 2019

Poznavanje pravic potrošnikov je ključno, če jih želimo suvereno in učinkovito uveljavljati. V teh dneh v Sloveniji poteka evropska kampanja, ki je osredotočena na povečanje poznavanja in ozaveščenosti o pravicah potrošnikov v EU med mladimi od 18. do 35. leta. Kampanja bo potekala med julijem 2019 in februarjem 2020 pod sloganom "Imaš prav".

Kampanja poteka še v Bolgariji, na Hrvaškem, Cipru, Danskem, Portugalskem, v Grčiji, Italiji, Romuniji in Španiji. Evropska komisija je za izvedbo kampanje izbrala PR-agencijo, ki ima oz. sodeluje z oglaševalskimi agencijami v naštetih državah. Med izvajalci kampanje je tudi Evropska potrošniška organizacija BEUC, ki bo skupaj z nacionalnimi potrošniškimi organizacijami poskušala potrošnikom na razumljiv in preprost način predstaviti izbrane pravice. V Sloveniji kampanjo izvajata Agencija Odmev in Zveza potrošnikov Slovenije. Cilj kampanje ni le seznaniti potrošnike z njihovimi potrošniškimi pravicami, ampak jih tudi informirati, kako morajo ukrepati, ko so te pravice kršene, in jih spodbuditi v aktivne potrošnike/državljane, ki znajo svoje pravice tudi uveljaviti.

Glede na predhodno opravljeno raziskavo med mladimi od 18. do 35. leta so bile v vseh sodelujočih državah izbrane tri pravice potrošnikov, ki to skupino zanimajo. V Sloveniji so to: nakup prek spleta (s poudarkom na odstopu od pogodbe v roku 14 dni), garancija in stvarna napaka ter paketna potovanja. Pravice potrošnikov bodo predstavljene in vključene v lokalne oz. nacionalne dogodke. Tudi vsebine, primeri in obseg kampanje bodo prilagojeni nacionalnim posebnostim. Spremljajte www.zps.si, kjer vas bomo obveščali o kampanji in vas tudi usmerili na spletno stran kampanje, ko bo ta zaživela.

eu koticek 7-8 2019 logoKampanjo "Imaš prav" je zasnoval Generalni direktorat za pravosodje in potrošnike pri Evropski komisiji.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA