Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

15. oktober 2018

Objavljamo pismo, ki smo ga poslali ministrici za infrastrukturo, gospej Alenki Bratušek, v katerem predstavljamo naš pogled na strategijo energetske politike do leta 2030 in vizijo do leta 2050.

Odzivi različnih deležnikov na tri scenarije, ki so jih pripravili na ministrstvu za infrastrukturo in na podlagi katerih nastaja osnovni razvojni dokument na področju energetike, kažejo, da v slovenskem prostoru ni enotnega mnenja o tem, kakšen naj bi bil načrt prehoda Slovenije v nizkoogljično družbo.

Na ZPS se strinjamo, da je nujna prenova preskrbe z energijo, če želimo doseči cilje, ki jih na področju zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov in porabe energije zahteva od nas t. i. zimski energetski paket EU – to je 80-odstotno zmanjšanje izpustov do leta 2050 glede na leto 1990. Cilje do leta 2030 naj bi glede na projekcije še razmeroma zlahka dosegli, nato pa bo morala slediti temeljita transformacija energetike. Slovenska energetika je s tega vidika zelo specifična, saj dve tretjini elektrike pridobivamo iz dveh elektrarn, po omrežju pa prenašamo dvakrat toliko elektrike, kot je porabimo.

Preberite pismo v celoti.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA