Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

18. januar 2017

Tudi v letu 2016 so bili primerjalni testi živil in druge informacije s tega področja med najbolj branimi na našem portalu. Nismo le pripravljali vsebin, aktivno smo se zavzemali za sprejem zakonodaje v prid potrošnikom.

Testiramo
Lani smo naredili tri večje primerjalne teste živil.

Fižol: kitajski ali slovenski?
Potrošnik nam je poslal paket z 1,5 kilograma fižola trgovske znamke Bonus Plus, Mercator. Zanima ga, ali je ta fižol iz Slovenije ali Kitajske, kajti na deklaraciji piše, da je izdelek `proizveden v Sloveniji´ in da je `država porekla Kitajska´. Poleg tega pa tudi piše, da ta izdelek za Mercator proizvaja in pakira Hrib d. o. o. Je torej fižol kitajski ali slovenski?

Raziskujemo
Pozimi smo razkrili zakaj je zamrznjena zelenjava dober nadomestek sveži in v okviru tržnega pregleda preverili ponudbo zamrznjenega graha. Pisali smo o tem, za koga energijske pijače niso primerne in da velja zmernost pri uživanju takšnih pijač. Lučke, korneti, zamrznjene ledene paličice, banjice, kepice, sladoledi vseh mogočih oblik in barv ... Ljubiteljem sladoleda se pocedijo sline in ob tem po navadi ne pomislimo najprej na "kalorije". A kljub temu je dobro poznati razlike med posameznimi vrstami sladoleda in izbrati take, pri katerih bomo grešili nekoliko manj: ni vsak sladoled iz mleka!

Instant prašek z vitamini, iz katerega lahko pripravimo osvežilni vitaminski napitek, je priročen. Pijača je hitro pripravljena, pa še nekaj dobrega naredimo zase, saj vsebuje vitamine. Pa je res tako? Ena porcija tega popularnega napitka je dovolj za en dan, preveč namreč škodi, predvsem otrokom. Kakav za lahko noč imamo vsi radi, odkrili pa smo vam, koliko je pravzaprav kakava v instant napitkih na trgu: manj kot polovica vzorcev si `zasluži´ ime kakav. Trije od osmih čajev z gozdnimi sadeži niso vsebovali niti enega grama gozdnih sadežev, čeprav je Evropsko sodišče v Luksemburgu razsodilo, da če so sadeži na sliki embalaže, morajo biti tudi v čaju.

Osveščamo, izobražujemo
Ste vedeli, da ljudje okušamo tudi okus `umami´. Ta okus je peti naš okus takoj za sladkim, slanim, kislim in grenkim. Je okus glutaminske kisline, ki je prisotna v živilih, velikokrat pa se dodaja v obliki glutaminatov ali ojačevalcev okusa. Pečenje na žaru: vsako kuhanje živil pri visoki temperaturi, več kot 120 °C, še posebej pa mesa, povzroči nastanek zdravju škodljivih spojin, ki so prepoznane kot rakotvorne. Pripravili smo nasvete, kako omiliti učinke preveč zažganega mesa in seveda: ne pozabimo na zelenjavo!

Veš, kaj ješ?
Naša spletna stran za vse, ki želijo o živilih vedeti več kot razkrijejo proizvajalci. Bi želeli že v trgovini preveriti, kako zelen, oranžen ali morda rdeč je izdelek, ki je pritegnil vašo pozornost? Na telefon si naložite mobilno aplikacijo VešKajJeš, s katero boste lahko hitro in na preprost način preverili prehranski profil izbranega živila. Ali pa obiščite portal www.veskajjes.si , ki smo ga lani posodobili in dodali več sto novih živil in vsebin. Sedaj je na spletni strani na voljo prehranski profil za več kot 1400 živil in pijač.

Kampanje

 • Kaj imate v svoji kuhinji: z rezultati raziskav in testov vseh evropskih potrošniških organizacij smo pripravili skupek vseh naših zahtev za ukrepanje tako na nacionalni ravni kot tudi na EU enotnem trgu. Slovenskim poslancem v evropskem parlamentu smo poslali naše stališče in zahteve glede reformulacije živil ob razpravi o reformulaciji v evropskem parlamentu. Ali ste vedeli, da ima vrček piva prav toliko kalorij kot tablica čokolade? Da kljub dolgoletni zavezi industrije hrane in pijače k prostovoljnemu znižanju količine soli v izdelkih, se ta na EU ravni v resnici ne znižuje..preverite več na skupni spletni strani evropskih potrošniških organizacij - tudi v slovenščini!
 • Svetovni dan potrošnikov, 15. marec, smo namenili kampanji: Stop antibiotikom v mesu z zahtevo po prenovi zakonodaje o uporabi antibiotikov pri vzreji mesa.
 • Ni nam vseeno od kod prihajajo živila! Kampanja za označevanje porekla živil je rodila uspehe: tudi zaradi večletnega prizadevanja potrošniških organizacij je bila sprejeta EU zakonodaja o obveznem označevanju surovega mesa (poleg govedine) še za svinjino, perutnino kozje in ovčje meso, slišali pa smo tudi obljube o obveznem označevanju porekla mleka in porekla glavne sestavine (več kot 50%) v sestavljenem živilu.
 • Študent, veš kaj ješ? - skupaj z mladinsko organizacijo `Brez izgovora Slovenija´smo organizirali kampanjo za izboljšanje prehrane študentov in pozvali fakultete, da izboljšajo ponudbo v avtomatih z bolj zdravimi izbirami živil in pijač. Ali veste, da študent, ki je zmerno telesno dejaven, z enim sendvičem iz avtomata vnese v telo okoli 20 % dnevnih energijskih potreb, dobrih 60 % še varnega vnosa maščobe in 80 % še varnega vnosa soli!
 • Oglaševanje otrokom: spremljali smo oglase namenjene otrokom in ugotovili, da je večina oglasov za živila z neprimernim prehranskim profilom. Več o tem pa v naslednjih mesecih!

PotrošnikovZOOM
Spletna stran na kateri pod drobnogled vzamemo izdelke in storitve. Lani smo preverili tri skupine živil:

 • jogurte z dodatki v posebni embalaži: ugotovili smo da sodijo med sladice in ne jogurte.
 • Sadne kašice za otroke: zaradi naravno prisotnega sladkorja niso primerne kot samostojen obrok za dojenčke.
 • Sadni čaji z gozdnimi sadeži: Na embalaži v velikih količinah, v čaju ščepec ali celo le aroma.
V letu 2016 sta naši prehranski strokovnjakinji odgovorili na več kot 200 vprašanj potrošnikov. Največkrat o poreklu živil, pa tudi kaj storiti, ko kupite živilo, ki nima pričakovane lastnosti ali je neužitno oziroma celo pokvarjeno. 

Zakonodaja: aktivno za potrošnike!

 • Državni zbor, odbor za Kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: stališče o potrebi po prenovi zakonodaje o omejitvi uporabe antibiotikov v krmi za živali in za zdravljenje živali.
 • Državni zbor, odbor za Kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: stališče o nacionalnih pravilih glede izpustitve označevanja hranilne tabele na živilih, ki so proizvedena na obrtniški način in se prodajajo direktno potrošnikom.
 • Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano: stališče glede potrebe po zakonski omejitvi količine akrilamida v živilih.
 • Podprli smo napoved Ministrstva za zdravje o sprejemu zakonodaje glede omejitve količine trans maščobnih kislin (TMK) v živilih. ZPS že deset let poziva k zakonodajni ureditvi omejevanja vsebnosti TMK v živilih, in sicer tako na trgovskih policah kot tudi v gostinstvu, slaščičarstvu.

 

Ko ste ravno pri koncu brezplačno dostopnega članka …
Zveza potrošnikov Slovenije je nevladna organizacija – društvo – in se financira iz članskih prispevkov svojih članov, donacij fizičnih oseb in donacij dela dohodnine. Ker smo prepričani, da je naše delovanje in informiranje pomembno, tudi za zaščito vaših potrošniških interesov in pravic, vas prosimo, da nas pri našem delu podprete:

gdohodnina2 gclan2 gnakazilo2

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA