Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Evropska potrošniška organizacija BEUC

Evropske potrošniške organizacije smo pripravile dokument, v katerem ob začetku grškega predsedovanja EU in pred volitvami v EU parlament, opozarjamo na najpomembnejša področja varstva potrošnikov na skupnem evropskem trgu.

  • Varnost izdelkov in nadzor na trgu: potrebno je dostopnost do nevarnih izdelkov znižati najnižjo možno raven  ter izboljšati nadzor nad nevarnimi izdelki na trgu.
  • Turistična potovanja: posodobiti je potrebno pravno zaščito potrošnikov, ki sklepajo pogodbe s turističnimi agencijami.
  • Skupna evropska zakonodaja na področju enotnega trga: po našem mnenju ni potrebna, bo le podražila in zakomplicirala čezmejne nakupe, tako za potrošnike, kot ponudnike.
  • Zaščita podatkov: s posodobitvijo zakonodaje je potrebno zagotoviti višjo raven zaščite osebnih podatkov ter posameznikom omogočiti nadzor nad svojimi osebnimi podatki.
  • Nadomestila in stroški za poslovanje z osebnim računom: cene bančnih storitev morajo postati bolj transparentne, menjava banke lažja, vsem potrošnikom pa omogočiti dostop do enostavnega bančnega računa.
  • Dokument s ključnimi podatki (KID) za naložbe: potrošnikom mora biti omogočena enostavna primerjava med različnimi naložbami pred odločitvijo kam investirati njihove prihranke.
  • Uradni nadzor nad živilskimi izdelki: pregledni nadzor, neodvisne inšpekcije in bolj dosledno spoštovanje zakonodaje lahko pripomore k povrnitvi zaupanja potrošnikov v varnost hrane in prehransko verigo.
  • Medicinski pripomočki: potrebna je revizija obstoječe zakonodaje, da bi zagotovili boljšo kakovost in varnost medicinskih pripomočkov in s tem omogočili povrnitev zaupanja potrošnikov.

 

Potrošniške organizacije opozarjamo tudi na dejstvo, da področja telekomunikacij, pravic letalskih potnikov, označevanja porekla mesa in shem garancij za bančne vloge še vedno niso urejena tako, da bi zbujala zaupanje potrošnikov. Upamo, da bo pod grškim predsedovanjem in še pred zaključkom delovanja trenutnega sklica EU parlamenta dosežen napredek z jasnim ciljem – izboljšati položaj evropskega potrošnika. Tako Grčiji, kot EU parlamentu želimo v prihodnjih šestih mesecih veliko uspeha pri delu!

Prelistajte: BEUC dokument (v angleščini)

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA