Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Evropska potrošniška organizacija BEUC

Predstavljeni so predlogi konkretnih sprememb na področju nadzora nad hrano. Nedavna afera s konjskim mesom je spodbudila hitrejšo vključitev določbe proti goljufijam s hrano v aktualno zakonodajo.

Evropska komisija je včeraj predstavila predloge konkretnih sprememb na področju nadzora nad hrano. Ukrepi so bili resda v pripravi že nekaj časa, vendar je nedavna afera s konjskim mesom spodbudila hitrejšo vključitev določbe proti goljufijam s hrano v aktualno zakonodajo.


BEUC, Evropska potrošniška organizacija, katere članica je tudi ZPS, pozdravlja in podpira prve korake, ki napovedujejo boj goljufijam s hrano. Vendar pa na BEUCu poudarjajo, da so dodatne kontrole zagotovo korak v pravo smer, vendar pa bo pravi izziv zagotoviti zadosti neodvisnih inšpektorjev, da bodo določbe dejansko tudi udejanjene na terenu.

 
Tudi na ZPS podpiramo vse korake, ki bodo narejeni v smeri preprečevanja goljufij s hrano, konec koncev govorimo o enotnem evropskem trgu, o evropskem potrošniku, katerega zaupanje v varnost oz. kakovost hrane je bilo v preteklih mesecih močno omajano. Nedavna afera s konjskim mesom je dokazala, da čeprav ima Evropa najvišje standarde za varnost hrane na svetu, je le te mogoče še izboljšati. Tako pri BEUCu kot tudi ZPSju se zavzemamo tudi za strožje kazni v primeru kršitev in za izboljšanje označevanja porekla prehranskih izdelkov, tudi tistih, ki so sestavljeni iz več sestavin. "Na ZPS pa smo tudi prepričani, da je pomembno, da se redno izvaja potrošniško primerjalno testiranje, ki ne le validira uspešnost javnega nadzora temveč nastavlja ogledalo proizvajalcem in predvsem nudi potrošnikom neodvisne, objektivne informacije o določenem izdelku," je poudarila Marjana Peterman, prehranska strokovnjakinja iz ZPS.


Več infromacij

 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA