Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Aktualno
Aktualno
17. december 2018

Letos ste najraje prebirali teste, zelo priljubljene so tudi vsebine s področja financ in kozmetičnih izdelkov.

December je že tradicionalno čas za inventuro: tudi letos smo pripravili izbor najbolj branih vsebin na našem portalu. Kaj je torej v letu, ki se izteka, najbolj pritegnilo pozornost potrošnikov?

favicon Testi, informacije, nasveti. Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

Testi: sesalniki, pralni stroji, kreme za zaščito pred soncem, peleti in piščančje klobase

testi2018

Testi – financirajo jih naši člani – so in ostajajo najbolj iskana vsebina na našem portalu. S pravimi informacijami je mogoče priti do kakovostnejših, a cenejših izdelkov in preudarnih odločitev.

Najbolj bran test? Sesalniki! Najmočnejši sesalniki so se zaradi evropskih predpisov poslovili s trga, mi pa smo na testu preverili, ali priključna moč kaj vpliva na učinkovitost sesanja. Odgovor? Šibek motor in dober nastavek = odličen sesalnik. Učinkovitost sodobnih sesalnikov je močno odvisna od oblike nastavka. Ti so prilagojeni bodisi tekstilnim ali trdim talnim oblogam, temu primerno pa učinkovitejši pri sesanju prve ali druge površine. Preizkusili smo sesalnike z vrečko in brez nje, preverite kako so se odrezali na testu. Na testu sesalniki od 600 do 40€. najcenejši so med slabšimi, a najboljši niso zasoljeno dragi. Dober sesalnik lahko kupite že za približno 100€.

Test pralnih strojev je vseskozi med najbolj branimi vsebinami, letos pa je ponovno med petimi najbolj popularnimi. Kupiti stroj za 1500 ali 400 €? Primerjalnik pralnih strojev vsebuje več kot 1000 modelov iz zadnjega testa. Med njimi je 93 modelov na voljo tudi na slovenskem trgu. Velika zmogljivost strojev, v katerih lahko operemo večjo količino perila, po trditvah proizvajalcev omogoča tudi varčno pranje manjših količin, ker se poraba vode in energije prilagaja količini perila v stroju. A pravi vzrok za povečevanje zmogljivosti ni v potrebah uporabnikov po tako zmogljivih strojih, ampak v želji proizvajalcev, da bi se uvrstili v čim boljši razred na energijski nalepki, kar lažje dosežejo pri večji zmogljivosti. To potrjujejo tudi tokratni testi.

Tudi izdelke za zaščito pred soncem preizkusimo vsako leto - a žal se vedno znova izkaže, da vsi ne zagotovijo obljubljene zaščite. Zato je dobro poznati rezultate testa, pa tudi zato, ker se je letos ponovno izkazalo, da za dober izdelek ni potrebno odšteti veliko denarja. Preverite!

Potem ko smo se lani razveselili spodbudnih rezultatov, je letošnji test lesnih peletov, ki smo ga ponovno opravili v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije, nekoliko razočaral. Med 25 vzorci se je našel en neustrezen, pri kar šestih pa smo na podlagi izmerjenih parametrov določili nižji kakovostni razred, kot je bil označen na embalaži. Rezultati testa so odklenjeni za vse obiskovalce naše spletne strani.

Piščančje posebne klobase so nedvomno zelo priljubljene med potrošniki vseh generacij, zaradi nežne teksture verjetno še najbolj med otroki. Kako pa so se odrezale na našem testu? Večinoma precej povprečne ocene, a tri so se na testu izkazale dobro. Zmagovalka je najdražja klobasa.

Finance: cene elektrike in plina ter poslovanje z banko
finance181

Vsebine s področja osebnih financ so bile tudi letos med najbolj branimi na našem portalu.

Na naši spletni strani so potrošnikom na voljo številni primerjalniki in kalkulatorji, ki jih redno posodabljamo: preverite, kje boste dobili najvišjo obrestno mero za depozit in kje najnižjo za kredit. Koliko vas stane poslovanje z banko in ali je `vaša´ banka res najugodnejša.

Naša spletna stran je postala središče za vse, ki želijo preveriti cene električne energije in plina.  Vsak mesec skrbno preverimo stanje na trgu. Spremljajte nas še naprej, saj bomo tudi v letu 2019 zelo aktivni na tem področju! Zanimalo vas je, ali lahko pri poslovanju z banko še kaj prihranite: v ZPS redno spremljamo cene plačilnih storitev, ki jih potrošniki najpogosteje uporabljamo, podatke pa uporabimo za aktualiziranje našega spletnega primerjalnika bančnih računov. Več kot 22.000 potrošnikov je preverilo obrestne mere za stanovanjske kredite - naš primerjalnik posodobimo vsake dva mesca. Vsem, ki razmišljajo o najetju stanovanjskega kredita, pa svetujemo: pogajajte se z banko! Med najbolj obiskanimi vsebinami pa je tudi letos. primerjalnik obrestnih mer za varčevanja. Številne je razjezil strošek 5€ za plačilo položnice na bančnem okencu. Katera banka si je privoščila takšen dvig cene? Preverite!

Najbolj brane informacije: kozmetični izdelki, očala na recept in seveda hrana

 razno2018

Letos je naše obiskovalke najbolj zanimal članek Maskare: obstaja zdravju in okolju prijazna alternativa. Ste kupili izdelek z napako? Kakšne so vaše pravice v tem primeru?  To je še vedno najpogostejše vprašanje v naši pravni pisarni in tudi letos eden izmed najbolj obiskanih člankov na našem portalu.

Članek Kako do očal "na recept"? v katerem smo pripravili tudi pregled ponudbe brezplačnih okvirjev v optikah po Sloveniji, smo objavili že konec lanskega leta, a tudi v letu 2018 je bil med najbolj branimi. Marsikdo se bo namesto čakanja raje odločil za samoplačniški pregled, saj v takem primeru običajno čakalne dobe ni ali pa je zelo kratka. Pri tem pa ne pozabite, da vam okulist, pri katerem boste opravili pregled samoplačniško, ne more izdati naročilnice za pripomoček za vid, brez katere zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov za nakup očal ali leč.

Razmišljate o nakupu klimatske naprave? Niste edini! Na enem mestu smo zbrali najpomembnejše informacije, ki vas bodo vodile do pravilne nakupne odločitve, za vse smo pripravili brezplačno brošuro Klimatske naprave - kaj je dobro vedeti? In seveda: spremljajte nas še naprej, na tem področju se bo tudi v prihodnjem letu dogajalo veliko!

Pogrevanje hrane – da ali ne? Ob obilici predpripravljene hrane, ki jo pripravimo sami ali kupimo, se potrošniki pogosto sprašujejo, ali je pogrevanje hrane varno in zdravo. Pripravili smo priporočila za varno pogrevanje hrane. Ste mislili, da so vsi krofi enaki? Razlike med njimi SO! Preverili smo, kateri vsebujejo največ marmelade in najmanj aditivov. Obiskovalce naše spletne strani pa je letos zelo zanimal tudi odpoklic piškotov Bambi Plazma.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA