Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Aktualno
Aktualno
29. december 2017

Letos ste najraje prebirali teste, zelo priljubljene so tudi vsebine s področja financ in pravic pacientov.

December je že tradicionalno čas za inventuro: tudi letos smo pripravili izbor najbolj branih vsebin na našem portalu. Kaj je torej v letu, ki se izteka, najbolj pritegnilo pozornost potrošnikov?

favicon Testi, informacije, nasveti. Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

Testi: vlažilne kreme za obraz, mleko, pomivalni stroji, sesalniki in brezžični zvočniki

171

Testi – financirajo jih naši člani – so in ostajajo najbolj iskana vsebina na našem portalu. S pravimi informacijami je mogoče priti do kakovostnejših, a cenejših izdelkov in preudarnih odločitev.

Najbolj bran test? Sesalniki! Najmočnejši sesalniki se zaradi evropskih predpisov poslavljajo s trga, mi pa smo na testu preverili, ali priključna moč kaj vpliva na učinkovitost sesanja. Odgovor? Ne! Učinkovitost je odvisna tudi od drugih faktorjev kot je tesnjenje, pot zraka, zasnova sesalnika in krtače. Ali lahko kupimo dober sesalnik že za 120 €? Lahko, če poznate rezultate testa!

Naj pomiva človek ali stroj:? Dileme ni več. Včasih je bil luksuz, danes je dobrodošel in pogost pomočnik. Pomivalni stroji so letos iz najbolj branega testa izrinili pralne stroje.  Cene preizkušenih pomivalnih strojev se gibljejo od nekaj manj kot 300€ pa do več kot 1200 €: kaj pa razlike v kakovosti? Preverite, dobrega lahko kupite že za približno 300€! 

Če želite, da vsi v prostoru uživajo v glasbi, ki jo imate shranjeno na telefonu ali pa jo, kar je danes pogosteje, predvajate prek ene od storitev pretočne glasbe, so brezžični zvočniki nujen dodatek, ne samo na zabavah, temveč tudi doma. Ponudba zvočnikov je pestra, izbira ravno pravšnjega, ki bo služil vrsto let, pa zaradi tega precej zapletena. Cene so lahko precej zasoljene, tudi več kot 300€, za zmagovalca boste odšteli 70€.

Na testu smo preizkusili kreme, ki obljubljajo bolj vlažno kožo. Zanje smo odšteli od 2 pa do 150€ (!) za lonček. Najdražja krema na testu je kožo navlažila zgolj povprečno.

Kozarec najboljšega, prosim! Med številnimi blagovnimi in trgovskimi znamkami pasteriziranega in UVT - polnega mleka je včasih kar težko izbrati. Pa je med njimi razlika le v ceni ali je morda mleko tudi različne kakovosti? Preizkusili smo 20 izdelkov, rezultati pa so pokazali, da imamo Slovenci na izbiro predvsem kakovostno mleko, saj je kar polovica vzorcev test zaključila s skupno oceno `zelo dobro´ (štirje vzorci pasteriziranega mleka in šest vzorcev UVT-mleka). Vseeno pa smo zaznali kar nekaj pomanjkljivosti pri senzoriki in toplotni obdelavi. Preverite!

Finančne teme: po neodvisen nasvet na zps.si
nb316

Vsebine s področja osebnih financ so bile tudi letos med najbolj branimi na našem portalu.

Na naši spletni strani so potrošnikom na voljo številni primerjalniki in kalkulatorji, ki jih redno posodabljamo: preverite, kje boste dobili najvišjo obrestno mero za depozit in kje najnižjo za kredit. Koliko vas stane poslovanje z banko in ali je `vaša´ banka res najugodnejša.

Slovenci smo varčen narod in to potrjuje tudi obisk na naši spletni strani. Več kot 23.000 potrošnikov je preverilo obrestne mere v primerjalniku obrestnih mer za varčevanja. Vsake dva mesca preverimo obrestne mere za stanovanjske kredite in posodobimo naš primerjalnik, ki se je tudi letos uvrstil med najbolj obiskane vsebine na naši spletni strani. Varčevalci se seveda veselijo obetov o večjih obrestih, kar pa zagotovo ne velja za kreditojemalce, predvsem tiste, ki nameravajo najeti dolgoročni kredit ali pa ga že odplačujejo, saj morajo v prihodnosti, če se bo uresničil takšen scenarij, računati z večjimi stroški zadolževanja. Kako torej do varnejšega kredita?

Zanimalo vas je tudi, ali lahko pri poslovanju z banko še kaj prihranite: v ZPS redno spremljamo cene plačilnih storitev ki jih potrošniki najpogosteje uporabljamo, podatke pa uporabimo za aktualiziranje našega spletnega primerjalnika bančnih računov.

Najbolj brane informacije: zanimajo vas teme s področja pravic pacientov

172

Ste kupili izdelek z napako? Kakšne so vaše pravice v tem primeru?  To je še vedno najpogostejše vprašanje v naši pravni pisarni in eden izmed najbolj obiskanih člankov na našem portalu.

Kako do očal "na recept"? Pot do očal na naročilnico je precej preprosta, da ne bi bilo zapletov, pa je treba poznati svoje pravice in postopek za njihovo pridobitev. Naredili pa smo tudi pregled ponudbe brezplačnih okvirjev v optikah po Sloveniji ter možnosti, da pregled za ugotavljanje vida brezplačno opravite kar tam.

Čeprav smo članek pripravili že pred dvema letoma, je še vedno aktualen in med najbolj branimi na naši spletni strani. Zobna protetika: v javnem zdravstvu boste lahko na protezo ali drug zobnoprotetični nadomestek čakali več let, samoplačniške storitve pa lahko vašo denarnico oklestijo tudi za nekaj tisoč evrov. Do česa ste upravičeni v javnem zdravstvu, kako do manjkajočih zob v okviru zdravstvenega zavarovanja in kako kot samoplačnik? Ali Vzajemna s ponudbo in oglaševanjem Zobozdravstvenega zavarovanja DENTAL zavaja? Podali smo prijavo na tržni inšpektorat, njihov odgovor še čakamo.

Kako do zdraviliškega zdravljenja? V okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja ste do take storitve upravičeni le, če izpolnjujete strogo določene pogoje, ki jih preverja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Pišemo o tem, kakšni so ti pogoji, kako do odločbe ZZZS in kaj storiti, če je zavrnjena. Če pogoje izpolnjujete, si lahko zdravilišče izberete sami, od letos pa naj tudi ne bi bilo več spornih doplačil za nadstandard.

"Je smetana lahko rastlinska?nas je vprašal naš član in kot kaže, to zanima tudi številne obiskovalce naše spletne strani. Na trgovskih policah je kopica izdelkov pod imenom rastlinska smetana, ki pa to sploh niso, saj marsikateri vsebuje tudi mlečne beljakovine. In še opozorilo: tik pred koncem leta so Pomurske mlekarne objavile odpoklic rastlinske kreme.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA