Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Aktualno
Aktualno
05. maj 2016

Pot druga, cilj enak. Še vedno zbiramo podpise! Ministra za finance pozivamo, da z dopolnitvijo 3. točke v Prilogi 1 k Zakonu o DDV izenači davčno stopnjo za higienske izdelke za ženske z davčno stopnjo, ki velja za plenice .

Na Odboru za finance in monetarno politiko DZ je bil zavrnjen predlog spremembe zakona o DDV, ki bi omogočil znižanje DDV za higienske proizvode za ženske iz 22 na 9,5 %. Razprava na odboru pa je nakazala možnost, da bi zgolj z ustrezno dopolnitvijo Priloge 1 k Zakonu o DDV bilo mogoče odpraviti previsoko obdavčitev higienskih izdelkov za ženske.

Na ZPS smo prepričani, da je v preteklosti prišlo do napake in so ženski higienski proizvodi nerazumljivo izključeni iz seznama blaga in storitev, za katere se uporablja nižja stopnja DDV, zato pozivamo ministra za finance, da z dopolnitvijo 3. točke Priloge 1 izenači davčno stopnjo za higienske izdelke za ženske z davčno stopnjo, ki velja za plenice.

Na seznam blaga in storitev, za katere se uporablja nižja stopnja DDV so namreč pod točko 3 že uvrščeni izdelki za higiensko zaščito. Med izdelki za higiensko zaščito pa najdemo vse od vate, gaze, obvez in podobnih proizvodov (npr. obliži, obkladki) do plenic za enkratno uporabo in pralnih plenic za večkratno uporabo, ne pa tamponov, vložkov, menstrualnih skodelic. Po mnenju Zveze potrošnikov Slovenije so bili higienski izdelki za ženske pomotoma izpuščeni iz seznama izdelkov z nižjo davčno stopnjo. Poudarjamo, da gre za nujne in ne luksuzne proizvode, ki jih ženske potrebujejo vsaj enkrat mesečno, zaradi višje davčne stopnje pa ženske z nizkimi dohodki, matere samohranilke in nezaposlene plačujejo preveč.

Na ZPS vztrajamo pri trditvi, da je sedanja obdavčitev po višji stopnji brez podlage. Podpirajte naša prizadevanja še naprej. Podpišite peticijo ZDAJ. Delite jo med prijatelji, znanci…
TRENUTNO ŠTEVILO PODPORNIKOV
8328

DA, podpiram znižanje DDV za higienske proizvode za ženske

Ime in priimek(*)
Invalid Input

E-naslov(*)
Nepravilen vnos

E-novice ZPS

Invalid Input

Sledimo dobrim praksam iz tujine!
Številne države Evropske unije (Velika Britanija, Francija …), so namreč že znižale davke na ženske higienske izdelke, nekatere pa si prizadevajo celo za ničelno stopnjo obdavčitve kot jo že ima Irska. EU celo odpira vrata odpravi davka na tampone in higienske vložke. Evropska komisija je predlagala, da bi imele države članice EU možnost uvesti ničelni davek na sanitarne izdelke, vendar še ni znano, kdaj naj bi predlagane spremembe začele veljati.

V sklopu prizadevanj za nižjo davčno stopnjo smo že preverili cene in trgovce pozvali, da sorazmerno znižajo maloprodajne cene, če bo uveljavljena znižana davčna stopnja. Skupaj s potrošnicami in potrošniki bo ZPS spremljala cene vložkov in tamponov. Znižanje davka se mora odraziti v nižjih cenah za potrošnice.

Preberite tudi: ZA znižanje DDV za higienske proizvode za ženske! 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA