Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Aktualno
Aktualno
03. maj 2016

Podpiramo predlog Združene levice ZA znižanje DDV za higienske proizvode za ženske (tampone in vložke), iz trenutnih 22% na 9,5 %. Gre za nujne proizvode, ki jih ženske potrebujejo vsaj enkrat mesečno, in ne za luksuz. Z nižjo obdavčitvijo bi šele dosegli enakovredno obdavčitev z ostalimi nujnimi izdelki kot so hrana in zdravila ter sorodnimi izdelki kot so obliži, obkladki, plenice, ki so že zdaj obdavčeni po nižji stopnji.

Z uvedbo nižje davčne stopnje bi ženskam znižali nujne življenjske stroške in hkrati sledili dobrim praksam iz tujine. Številne države Evropske unije (Velika Britanija, Francija …), so namreč že znižale davke na ženske higienske izdelke, nekatere pa si prizadevajo celo za ničelno stopnjo obdavčitve kot jo že ima Irska. Pridružimo se jim! Podprite naša prizadevanja tudi VI!

S podpisom podprite prizadevanja podpisnic_kov peticije za znižanje davčne stopnje za higienske proizvode za ženske.

TRENUTNO ŠTEVILO PODPORNIKOV
8339

DA, podpiram znižanje DDV za higienske proizvode za ženske

Ime in priimek(*)
Invalid Input

E-naslov(*)
Nepravilen vnos

E-novice ZPS

Invalid Input

Sedanja obdavčitev po višji stopnji brez podlage
V Sloveniji nižja, tj. 9,5 odstotna stopnja DDV velja za različne skupine izdelkov od hrane, vode in zdravil do knjig, vstopnic za kulturne prireditve in uporabe športnih izdelkov. Mednje sodijo tudi nekateri izdelke za higiensko zaščito, med katere sodijo vata, gaza, obveze in podobni proizvodi (npr. obliži, obkladki) ter tudi plenice za enkratno uporabo in pralne plenice za večkratno uporabo. Vložki, tamponi in menstrualne skodelice so do sedaj neupravičeno in nerazumljivo iz tega izključeni. Čeprav je dejstvo, da gre za nujne in ne luksuzne proizvode, ki jih ženske potrebujejo vsaj enkrat mesečno.

Ob tem ne smemo prezreti socialnega in finančnega vidika, saj za higienske proizvode ženske odštejejo od 50 do 150 evrov na leto, kar po zapisih predlagatelja za socialno ogrožene ženske predstavlja precejšen strošek. Tveganje revščine je v Sloveniji pri ženskah višja, še posebej v primeru mater samohranilk, saj trenutno vsaka tretja živi pod pragom revščine.

EU odpira vrata odpravi davka na tampone in higienske vložke
Za več prožnosti pri določanju nižje stopnje DDV, vključno z določitvijo ničelne stopnje DDV za sanitarne izdelke, kamor spadajo tudi tamponi in vložki, si prizadeva tudi Evropska komisija (EK). EK predlaga, da bi imele države članice EU možnost uvesti ničelni davek na sanitarne izdelke, vendar še ni znano, kdaj naj bi predlagane spremembe začele veljati.

Javni poziv ZPS trgovcem: znižanje davka se mora odraziti v nižjih cenah
V izogib tveganju, da bi nižja stopnja obdavčitve higienskih proizvodov za ženske koristila le trgovcem, je ZPS danes že pozvala trgovce k sprejemu zaveze o sorazmernemu znižanju cen v primeru, da bo predlog spremembe zakona sprejet. ZPS bo ob pomoči potrošnic tudi preverjala, kako se bo izvajanje morebitne nižje davčne stopnje odrazilo v cenah higienskih proizvodov za ženske. Vse, ki cen ne bodo znižali, bomo tudi javno izpostavili.

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več