Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Aktualno
Aktualno
20. december 2019

Letos ste najraje prebirali teste, zelo priljubljene so tudi vsebine s področja financ, veliko pa vas je podprlo našo akcijo Vezava za oba.

December je že tradicionalno čas za inventuro: tudi letos smo pripravili izbor najbolj branih vsebin na našem portalu. Kaj je torej v letu, ki se izteka, najbolj pritegnilo pozornost potrošnikov?

favicon Testi, informacije, nasveti. Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

Testi: klimatske naprave, kreme za sončenje, mobilniki, bučno olje in sesalniki

 • Izdelki za zaščito pred soncem
  Preizkusimo jih vsako leto – a kot kaže, so rezultati zanimivi vedno znova. Letos test večjih težav izbranim izdelkom ni povzročal, kljub vsemu pa je dobro poznati rezultate testa tudi zato, ker se je letos ponovno izkazalo, da za dober izdelek ni potrebno odšteti veliko denarja. Na spletni strani pa smo tudi objavili video, kjer pojasnjujemo kako testiranje poteka.
 • Klimatske naprave
  Letos smo uspešno izpeljali skupinski nakup klimatskih naprav, poleg ugodnih cen na testu preverjenih dobrih naprav, pa smo vsem potrošnikom – ne glede na to, ali so naši člani, ali ne – omogočili tudi dostop do rezultatov testa klimatskih naprav. 
 • Mobilniki
  Tretji najpopularnejši je test mobilnikov. V primerjalniku so na voljo zadnji rezultati testiranja za 274 modelov, 109 jih je naprodaj tudi v Sloveniji. Oglejte si bogate informacije o tehničnih lastnostih, izbrane mobilnike (do 5) pa preprosto primerjajte med seboj. Preverite, kam Apple, Huawei in Samsung sodijo v primerjavi z modeli, ki jih ponujajo HTC, Sony, LG, Motorola in ostale znamke. Za nekatere modele preizkušenih telefonov je na voljo tudi kratek komentar s pozitivnimi in negativnimi lastnostmi telefonov.
 • Nerafinirano bučno olje
  V laboratoriju smo preverili kakovost osmih vzorcev nerafiniranega bučnega olja, večina se je na testu izkazala dobro, pa vendar je en izdelek zaradi prevelike vsebnosti ostankov pesticidov dobil najslabšo možno oceno, saj ni primerno za uživanje. Ali proizvajalcem uspe zadostiti povpraševanju in za predelavo uporabljajo zgolj bučna semena, pridelana v Sloveniji, ali pa jih morda dokupujejo tudi na Kitajskem ali v Rusiji? To smo preverili na testu, poleg tega nas je zanimalo še, ali olja vsebujejo ostanke pesticidov, kakšne so njihove organoleptične lastnosti in ali so ustrezno označena. In rezultati? Slovensko bučno olje je zmagovalec mednarodnega testa!
 • Sesalniki
  Test sesalnikov je vsako leto med najpopularnejšimi in tudi letos ni bilo nič drugače. Najmočnejši sesalniki so se zaradi evropskih predpisov poslovili s trga, mi pa smo na testu preverili, ali priključna moč kaj vpliva na učinkovitost sesanja. Odgovor? Šibek motor in dober nastavek = odličen sesalnik. Učinkovitost sodobnih sesalnikov je močno odvisna od oblike nastavka. Ti so prilagojeni bodisi tekstilnim ali trdim talnim oblogam, temu primerno pa učinkovitejši pri sesanju prve ali druge površine. Preizkusili smo sesalnike z vrečko in brez nje, preverite kako so se odrezali na testu. Na testu sesalniki od 600 do 40€. najcenejši so med slabšimi, a najboljši niso zasoljeno dragi. V primerjalniku so na voljo rezultati za 706 sesalnikov, 111 jih je na voljo v Sloveniji. Dober sesalnik lahko kupite že za približno 100€.

Testi - financirajo jih naši člani – so in ostajajo najbolj iskana vsebina na našem portalu. S pravimi informacijami je mogoče priti do kakovostnejših, a cenejših izdelkov in preudarnih odločitev. 

Preverite: seznam vseh objavljenih testov.

Aktivno na strani potrošnikov
Tudi vas jezi, da je ponudnik televizije enostransko spremenil nabor programov, ki jih lahko spremljate? In mobilni operater ukinil `vaš´ paket? Niste osamljeni! Že dlje časa se soočamo s pritožbami potrošnikov, ki jim telekomunikacijski operaterji spreminjajo vsebino pogodbe in cene naročnin kar sredi obdobja vezave. Med najbolj skrajnimi primeri smo zasledili tudi, da je potrošnik sklenil naročniško pogodbo z vezavo za 24 mesecev, že naslednji mesec pa ga je operater obvestil, da se bo naročnina povišala. Prepričani smo, da je takšna enostranska sprememba pogodbenih pogojev v nasprotju s temeljnim pravnim načelom "pacta sunt servanda", ki pomeni, da so pogodbene stranke zavezane izpolniti svoje obveznosti tako, kot je bilo dogovorjeno ob sklenitvi pogodbe. Naša akcija Vezava za oba je vzbudila zanimanje med številnimi potrošniki – kar nekaj vas je akcijo tudi podprlo. 

Peticija je še vedno odprta in lahko se nam pridružite v prizadevanjih za bolj poštene odnose med potrošniki in ponudniki telekomunikacijskih storitev.

Naša spletna stran je postala središče za vse, ki želijo preveriti cene električne energije in plina.  Vsak mesec skrbno preverimo stanje na trgu. Spremljajte nas še naprej, saj bomo tudi v letu 2020 aktivni na tem področju! Zanimalo vas je, ali lahko pri poslovanju z banko še kaj prihranite: v ZPS redno spremljamo cene plačilnih storitev, ki jih potrošniki najpogosteje uporabljamo, podatke pa uporabimo za aktualiziranje našega spletnega primerjalnika bančnih računov. Več kot 30.000 potrošnikov je preverilo koliko jih stane poslovanje z banko in kakšne so cene pri konkurenci. Med najbolj obiskanimi vsebinami pa je tudi letos primerjalnik obrestnih mer za varčevanja. 

Na naši spletni strani so potrošnikom na voljo številni primerjalniki in kalkulatorji, ki jih redno posodabljamo: preverite, kje boste dobili najvišjo obrestno mero za depozit in kje najnižjo za kredit. Koliko vas stane poslovanje z banko in ali je `vaša´ banka res najugodnejša.

Članek Kako do očal "na recept"? v katerem smo pripravili tudi pregled ponudbe brezplačnih okvirjev v optikah po Sloveniji, smo objavili že konec leta 2017, a tudi v letu 2019 je bil med najbolj branimi. Marsikdo se bo namesto čakanja raje odločil za samoplačniški pregled, saj v takem primeru običajno čakalne dobe ni ali pa je zelo kratka. Pri tem pa ne pozabite, da vam okulist, pri katerem boste opravili pregled samoplačniško, ne more izdati naročilnice za pripomoček za vid, brez katere zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov za nakup očal ali leč.

 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA