Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

30 let ZPS
30 let ZPS
05. april 2020

Že ob ustanovitvi junija 1990 smo v program dela Zveze potrošnikov Slovenije zapisali, da se bomo povezovali s sorodnimi organizacijami v Evropi in svetu. Želeli smo namreč zgraditi organizacijo po vzoru uspešnih zahodnoevropskih potrošniških organizacij, ki sem jih obiskala nekaj let pred tem kot raziskovalka Centralnega zavoda za napredek gospodinjstva, ko sem pripravljala raziskavo o primerjalnem potrošniškem testiranju v Združenem kraljestvu, Zvezni republiki Nemčiji in na Švedskem. Obiski so name naredili globok vtis in rezultat raziskave ni bil le poročilo in priporočila, ampak tudi idejna zasnova slovenske potrošniške revije in potrošniškega inštituta, ki pa takrat žal (še) ni dobila zadostne podpore za zagon.

Le nekaj let zatem se je politično in gospodarsko okolje začelo spreminjati, sprostitev podjetniške svobode je obudila tudi idejo o potrošniški reviji in organiziranju potrošnikov po vzoru Zahoda, mednarodni stiki izpred nekaj let so bili hitro spet vzpostavljeni.

Avstrija je imela takrat dobro delujočo potrošniško organizacijo in večdesetletne izkušnje, zato smo zaprosili za obisk na Dunaju. S predsednikom odbora za varstvo potrošnikov Borutom Razdevškom sva tja odpotovala na dan, ko je Slovenija razglasila samostojnost. Obisk ministrstva in potrošniške organizacije, ki naj bi bil namenjen varstvu potrošnikov, se je tako spremenil v sočuten pogovor o nastalem položaju, ki je presenetil vse. Dobesedno čez noč sva postala begunca, a k sreči v okolju, ki naju je nadvse prijazno sprejelo. Še več, dobila sva priložnost, da z zamejskim Slovencem Lojzetom Wiesserjem na avstrijski nacionalni televiziji pomagamo v vojni za Slovenijo. Odprtost za sodelovanje in pomoč se je v poznejših letih izkazala še večkrat in se je razvila v partnersko sodelovanje.

Drug pomemben mejnik v mednarodnem povezovanju je bila včlanitev v svetovno potrošniško organizacijo Consumers International, za kar smo zaprosili takoj po ustanovitvi in spomladi 1991 dobili vabilo za udeležbo na kongresu v Hongkongu. Potovanje je bilo vse prej kot preprosto, saj je bilo treba na pot, preden je bilo jasno, kako se bo iztekla vojna v Sloveniji. Na kongres naj bi bili namenjeni tudi kolegi iz Jugoslavije, zato sem čutila, da moram tja branit barve Slovenije. No, delegacije iz Beograda ni bilo, jaz pa sem dobila priložnost, da na eni od delavnic predstavim akcije, revijo in načrte Zveze potrošnikov Slovenije.

Tretji pomemben mejnik mednarodnega sodelovanja je bila 1. regionalna konferenca za Srednjo in Vzhodno Evropo »Oblikovanje potrošniške zavesti«, ki smo jo novembra 1992 skupaj s Consumers International gostili na Bledu. Prišlo je 97 udeležencev iz 22 držav, med njimi zelo ugledni strokovnjaki in voditelji potrošniških organizacij iz Evrope in ZDA, podprli sta jo tudi slovensko ministrstvo za trgovino in avstrijsko za zdravje. ZPS je aktivno nastopila na področju politike varstva potrošnikov, zakonodaje, zdravja, prehrane in okolja, konferenca nam je odprla nove možnosti sodelovanja in povezovanja.
Odprtost potrošniških organizacij, občutek solidarnosti in pripravljenost deliti znanje in informacije z novo nastajajočim potrošniškim gibanjem v Sloveniji so bistveno pripomogli k »nastanku ene od najučinkovitejših potrošniških organizacij v Evropi v eni najmanjših držav – Sloveniji. ZPS združuje primerjalno testiranje z lobiranjem na način, ki je lahko model drugim potrošniškim organizacijam, ne le v Srednji in Vzhodni Evropi, ampak v številnih državah EU«, kot je ob podelitvi priznanja revije Consumers Affair leta 1997 dejal ugledni mednarodni strokovnjak za potrošniško politiko Jeremy Mitchell.

Resnici na ljubo se je mednarodno sodelovanje izkazalo za zelo pomembno, je rdeča nit vzpostavljanja organizacije, orodje za njeno rast in razvoj ter način postavljanja ZPS (in Slovenije) na zemljevid Evrope in sveta, ki se je v treh desetletjih mednarodno uveljavila s svojimi strokovnjaki na področju prehrane, prava, finančnih storitev in politike varstva potrošnikov.

Mednarodno sodelovanje in solidarnost sta reševala ZPS v dveh kritičnih obdobjih, ko so nas poskušali ustaviti s prekinitvijo sofinanciranja in z lažnimi obtožbami o zlorabi javnega denarja. Brez pomoči in podpore potrošniških organizacij takrat ne bi obstali, a smo ohranili organizacijo in jo spet krepimo.

Brez tesnega in aktivnega mednarodnega sodelovanja bi bila ZPS zgolj le eno društvo v množici drugih, potrošniška revija pa le bilten društva, kot so nam večkrat dali vedeti tisti, ki niso želeli, razumeli ali pa so zgolj podcenjevali pomen našega dela in naših rezultatov.

Ob peti obletnici, ki smo jo praznovali v državnem zboru, nam je častni govorec, direktor avstrijske potrošniške organizacije dr. Fritz Koope, dal veliko priznanje, ko je mednarodno sodelovanje je kljucno za nas uspeh fritz koopedejal: "Avstrija je za razvoj varstva potrošnikov potrebovala tri desetletja. Našo dejavnost je država leta 1975 priznala kot dejavnost v javnem interesu in se zavezala plačevati subvencijo za njene aktivnosti, brez poseganja v dejavnost organizacije. Eden od razlogov, zakaj z upanjem in malce zavisti gledamo na razvoj v naši sosednji deželi, je vtis, da bi Slovenija to zmogla v veliko krajšem času."

mednsodelovanje1

mednsodelovanje2

 

 

Avtorica: Breda Kutin

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA