Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trgovina
Trgovina
09. maj 2018

Podatki o odpoklicih izdelkov kažejo, da izdelki, ki so opremljeni z oznako CE, niso nič bolj varni od tistih, ki te oznake nimajo. Grelniki vode in sušilniki perila, ki se vžgejo, igrače z majhnimi delci, ki jih otroci lahko pogoltnejo, so le nekateri izmed nevarnih izdelkov, ki so jih našli na policah trgovin in so bili opremljeni z oznako CE.

Kaj pomeni oznaka CE?
Z označitvijo izdelka z oznako CE proizvajalec izjavlja, da je izdelek skladen z zahtevami EU, zlasti s tistimi, ki se nanašajo na varnost izdelka ter varovanje zdravja in okolja. Gre za nekakšno potrdilo proizvajalca, da je bil izdelek preverjen, preden so ga začeli prodajati, in da je izpolnil predpise o varnosti izdelkov. Postopek preverjanja lahko opravi proizvajalec sam ali pa ga opravi pri priglašenemu organu za potrjevanje skladnosti. Kdo opravi postopek, je odvisno od vrste izdelka. Za zagotavljanje skladnosti izdelka in pritrditev oznake CE nanj so torej odgovorni proizvajalci. Če je izdelek na evropski trg uvožen iz držav zunaj EU, je uvoznik odgovoren, da izdelek izpolnjuje veljavne zahteve in ne pomeni tveganja za evropske državljane.

Potrošniške organizacije opozarjamo, da so postopki preverjanja skladnosti premalo nadzorovani in standardizirani, da bi lahko res zaupali oznaki CE. Za pridobitev oznake na primer zadostuje, da proizvajalci predložijo le tehnično dokumentacijo, ki dokazuje, da izdelek izpolnjuje vse zahteve varnosti. Tudi po izdaji dovoljenja za uporabo oznake CE ni zadostnega nadzora nad tem, ali proizvajalec med proizvodnjo določenega izdelka upošteva osnovne zahteve za varnost izdelka.

Z oznako CE morajo biti označeni izdelki iz več kot dvajsetih skupin izdelkov, med drugim tudi igrače, električni izdelki (na primer mali gospodinjski aparati in bela tehnika), aparati, ki jih priključimo na plin (na primer plinski štedilniki), medicinske naprave in osebna zaščitna oprema. Oznaka velja za izdelke, proizvedene v državah evropskega gospodarskega prostora (države EU ter Islandija, Lihtenštajn in Norveška), kot tudi za izdelke, proizvedene v drugih državah, a jih lahko kupimo na evropskem trgu.

Oznaka CE lahko zavaja potrošnike, da je izdelek varen, saj temelji le na izjavi proizvajalca, da izdelek ustreza predpisom. Po podatkih Eurobarometra večina potrošnikov napačno razume oznako CE.

Varni morajo biti vsi izdelki
Nevarni izdelki nikoli ne bi smeli priti v roke potrošnikov. Žal je to daleč od resničnosti, kar se pogosto izkaže tudi na primerjalnih testih, ki jih izvajamo potrošniške organizacije. Zakonodaja določa, da morajo biti prav vsi izdelki, ki jih potrošniki lahko kupimo, varni. Potrošniške organizacije se zato zavzemamo za odstranitev oznake CE z izdelkov, saj ta med potrošniki vzbuja napačen občutek, da je izdelek zaradi oznake (bolj) varen. V pobudi, ki smo jo naslovili tudi na Evropsko komisijo, zahtevamo umik oznake CE z izdelkov in predlagamo, da naj bo ta navedena le v tehnični dokumentaciji o izdelku, ki je dostopna organom za nadzor nad varnostjo izdelkov.

Slovenija je v sistem hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih na skupnem evropskem trgu RAPEX lani podala 14 prijav, ki so se najpogosteje nanašale na igrače, oblačila in kozmetiko. Nemčija je v enakem obdobju prijavila 354 izdelkov, skupaj pa je bila na enotnem trgu lani zabeležena 2201 prijava nevarnih izdelkov.

Največkrat prijavljena kategorija izdelkov v letu 2017 so bile igrače (29 %), sledijo motorna vozila (20 %) ter oblačila, tekstil in modni dodatki (12 %). Z nakupom nevarnih izdelkov bi potrošniki najpogosteje tvegali poškodbe (28 %) in neželen vpliv na zdravje zaradi kemikalij v izdelkih (22 %). Največ nevarnih izdelkov je bilo s Kitajske, 26 % nevarnih izdelkov je bilo evropskega porekla.

Prizadevanja Evropske komisije
Evropska komisija je predstavila nekatere ukrepe, ki naj bi zagotovili boljši nadzor nad varnostjo izdelkov z oznako CE. Potrošniške organizacije sicer podpiramo prizadevanja komisije, a menimo, da je k problemu treba pristopiti bolj smelo in da so predlagani ukrepi le prvi korak k učinkovitejšemu nadzoru. Komisija je poostren nadzor namreč predlagala le za izdelke, ki nosijo oznako CE, potrošniške organizacije pa menimo, da bi moral biti poostren nadzor razširjen tudi na izdelke, ki ne nosijo te označbe. Dodaten problem so tudi izdelki, kupljeni po spletu zunaj držav EU. Prav tako je treba zagotoviti boljšo sledljivost izdelkov v celotni verigi od proizvajalca do končnega trgovca. Ta podatek bi moral biti na voljo tudi potrošnikom. Pravila za nadzor nad varnostjo izdelkov so zastarela in niso prilagojena globalizaciji trga. Potrošniške organizacije še opozarjamo, da naj se komisija bolj sistematično loti izdelkov, ki se povezujejo v splet, kot so pametne ure, gospodinjski aparati ali igrače, in potrošnikom zagotovi varnost tudi v digitalnem svetu.

Britanska potrošniška organizacija Which ocenjuje, da nevarni gospodinjski aparati, ki ne izpolnjujejo zahtev varnosti, a nosijo oznako CE, vsak teden povzročijo 60 požarov v Združenem kraljestvu. Med najnevarnejšimi so pralni stroji in sušilniki perila, ki povzročijo dobro tretjino vseh požarov v gospodinjstvih. Napredka v varnosti žal z leti ne beležijo, saj je številka v zadnjih petih letih skoraj enaka.

Kdo nadzoruje varnost izdelkov?
Aktiven nadzor na trgu z naključnim vzorčenjem in testiranjem v akreditiranih laboratorijih zmanjšuje možnost, da potrošniki prinesemo domov nevaren izdelek. Varnost izdelkov na slovenskem trgu nadzorujejo različni organi, odvisno od vrste izdelkov:

  • zdravstveni inšpektorat: igrače, kozmetika in higienski pripomočki, izdelki, ki pridejo v stik z živili (posode, kozarci …);
  • tržni inšpektorat: oblačila, elektronika in gospodinjski aparati, varnostna oprema, izdelki za šport in prosti čas;
  • uprava za varno hrano: živila in krma.

V letu 2017 je bilo v okviru nadzora, ki ga izvaja tržni inšpektorat, odpoklicanih 11 izdelkov z oznako CE (med drugim grelnik vode, napajalnik za tiskalnik, zaščitne rokavice, LED-reflektor). V okviru nadzora nad izdelki, za katere je pristojen zdravstveni inšpektorat, je bilo odpoklicanih 18 igrač z oznako CE.

Postopek pridobivanja oznake CE

ali je izdelek z oznako ce bolj varen-postopek

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA