Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Trgovina
Trgovina
21. april 2017

"Moti me, da v delikatesi pri tehtanju solate, ali pa recimo oliv, ipd., poleg živila zaračunajo tudi plastično embalažo, in to po ceni živila. To se mi zdi nesprejemljivo in zanima me, ali je sploh dovoljeno."

favicon Ste opazili potratno ali zavajajočo embalažo? Pošiljite nam fotografijo in sporočilo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Veseli bomo vaših odzivov!

Zakonodaja pravi, da mora prodajalec maso (težo) embalaže, torej plastične posode, kadar se živilo tehta skupaj z njo (kot embalaža ne štejejo delikatesni papir, folija in vrečke), odšteti od skupne mase (teže). Pri določitvi cene mora torej upoštevati le neto oziroma dejansko maso živila. Tehtnica je lahko pri tehtanju že nastavljena na težo embalaže (pravimo, da je "tarirana", torej je embalaža že odšteta), če ni, pa jo mora prodajalec odšteti od stehtane bruto teže.

Pri prodaji narezanih salam, sira, ipd. pa zakonodaja pravi, da se delikatesni papir tehta skupaj z izdelkom in tudi vračuna v ceno izdelka / živila.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA