Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trgovina
Trgovina
26. maj 2020

Konec februarja 2020 sem pri slovenskem podjetju naročil osebno vozilo. Rok dobave je šest mesecev. Skladno z določilom prodajnega dogovora sem ob sklenitvi plačal aro v znesku 300 evrov. Glede na izredne razmere, ki so se pojavile zaradi koronavirusa, se bojim, da mi moji prihodki nakupa ne bodo omogočili. Ali bom v tem primeru izgubil aro?

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorGlede are veljajo posebna pravila, kot to določa Obligacijski zakonik (OZ) (člen 64. in naslednji).

Če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je dala aro, sme druga stranka po lastni izbiri bodisi zahtevati izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, in povrnitev škode, aro pa všteti v odškodnino ali vrniti, bodisi se zadovoljiti s prejeto aro. Če pa je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je prejela aro, sme druga stranka po lastni izbiri zahtevati bodisi izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, bodisi povrnitev škode in vrnitev are, bodisi vrnitev dvojne are.

Pogosto je napačno prepričanje, da lahko ena stranka preprosto odstopi od pogodbe, če aro prepusti drugi stranki oziroma če vrne dvojno aro. Le v primeru, če je bila ob ari med strankama izrecno dogovorjena pravica odstopiti od pogodbe (68. člen OZ), se šteje ara za odstopnino in torej lahko vsaka stranka odstopi od pogodbe. Če je aro dal kupec in odstopi, aro izgubi. Če odstopi prodajalec, ki je aro prejel, pa mora vrniti dvojno aro.

Ara ni avans. Avans je predujem/predplačilo in zanj ne veljajo pravila o ari. Pri sklepanju pogodbe mora biti razvidno, za katero obliko gre.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA