Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Storitve
Storitve
12. november 2018

"Kupila sem novo kuhinjo, pri čemer sem od prodajalca dobila le račun, na katerem je bila zgolj skupna končna cena kuhinje. Zanima me, ali lahko zahtevam račun, na katerem so razvidne vse postavke (cena posamezne omarice, drugih elementov, pulta ipd.)?"

V primeru t. i. poenostavljenega računa, katerega je prejemnik fizična oseba, Pravilnik o izvajanju Zakona o DDV določa, da se podatek o količini in vrsti blaga "... zagotovi tako, da se navede opis skupine blaga oziroma storitev na način, ki omogoča kupcu blaga oziroma storitev, da preveri pravilnost zaračunanega zneska glede na količino in vrsto dobavljenega blaga oziroma vrsto opravljenih storitev".

Podobno določbo vsebuje tudi Zakon o varstvu potrošnikov, in sicer v 35. členu: "(1) Podjetje je dolžno za prodano blago oziroma opravljeno storitev potrošniku izdati račun, razen če ni z drugim predpisom drugače določeno. (2) Potrošniku mora podjetje omogočiti, da preveri pravilnost zaračunanega zneska glede na kakovost in količino kupljenega blaga oziroma opravljene storitve."

Ker oba predpisa le na splošno opredeljujeta navajanje podatkov o količini in vrsti blaga na posameznem računu, je treba pravilnost izdanega računa preveriti v vsakem konkretnem primeru posebej.

Svetujemo, da prodajalca zaprosite za podrobno specifikacijo kupljenega blaga. Če se na vašo prošnjo ne bo odzval in menite, da specifikacija na računu ni pravilna oziroma ustrezna, se lahko obrnete na Tržni inšpektorat RS ali FURS, ki opravljata presojo pravilnosti izdanih računov.

Avtor: Matjaž Jakin

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA