Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Storitve
Storitve
13. oktober 2017

Zdravstveni inšpektorat je obravnaval prijavo, ki se je nanašala na škodljive vplive filma na zdravje ljudi zaradi tehnike, v kateri je bil film posnet. Gre za tehniko prostodržeče kamere, `shaky camera´ oz. `shaky movie tehnique´.

Prijavitelj je v prijavi navajal, da mu je gledanje takega filma povzročilo slabost, glavobol in vrtoglavico, pri čemer kinooperater gledalce pred nakupom vstopnice ni opozoril, da so ob ogledu filma lahko prisotni škodljivi vplivi na zdravje.

Zdravstveni inšpektorat RS je z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) pridobil strokovno mnenje Nevrološke klinike UKC Ljubljana, da gre za mehanizem delovanja kot ga poznamo pod imenom `morska bolezen´, pri katerem se večinoma premika fizično okolje, slika pa miruje. Zaradi neujemanja med izrazito premikajočo se sliko na platnu in mirovanjem fizičnega okolja v kinematografu, lahko pride do občutkov slabosti, vrtoglavice, lahko tudi do bruhanja. Težave so lahko zelo neprijetne, vendar prehodnega značaja in nenevarne.

Kot so sporočili iz Tržnega Inšpektorata, je smiselno, da kinooperater gledalce takšnih filmov pred nakupom vstopnice, opozori na možne neželene učinke, kar je v skladu z 32. členom Zakona o varstvu potrošnikov, da mora podjetje potrošnika seznaniti z lastnostmi blaga, po katerem sprašuje, ter 25. b členom istega zakona, ki določa, da mora podjetje potrošniku pred sklenitvijo pogodbe oziroma preden potrošnika zavezuje ponudba na jasen in razumljiv način zagotoviti informacije o glavnih značilnostih blaga ali storitev v obsegu, ki ustreza nosilcu podatkov in blagu ali storitvam.

V tujini je sicer takšno informiranje že običajno, navadno pa objavijo sporočilo (navajamo ga neprevedenega): "Due to the filming method used for `Cloverfield´, guests viewing this film may experience side effects associated with motion sickness similar to riding a rollercoaster".

.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA