Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Storitve
Storitve
18. maj 2020

Zaradi vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom se je zaprl tudi fitnes center, za katerega sem plačal letno vadnino. Fitnesa ne morem obiskovati, zato me zanima, kakšne so moje pravice. Lahko pogodbo prekinem?

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorFitnes center je začasno zaprl vrata, posledično ne more izpolnjevati svojih obveznosti do potrošnika, to je omogočiti obisk fitnesa. Zakon o varstvu potrošnikov tega vprašanja ne ureja, zato je treba uporabiti določbe Obligacijskega zakonika o naknadni nemožnosti izpolnitve. Potrošnik je svojo obveznost (plačilo letne vadnine) že izpolnil, medtem ko ponudnik začasno ne more zagotavljati pogodbeno dogovorjenih storitev. V tem primeru potrošnik lahko zahteva vračilo sorazmernega dela letne vadnine, odvisno od dolžine obdobja, ko mu ponudnik ne more zagotavljati svojih storitev. Ko bodo ukrepi ukinjeni in bo spet mogoča vadba v fitnes centru, se bo pogodba nadaljevala do konca dogovorjenega obdobja. Zaradi delne neizpolnitve ni mogoče odstopiti od celotne pogodbe, zakon to dopušča le v primeru, če delna izpolnitev pogodbe ne ustreza pogodbeni stranki, vendar ta pogoj v primeru fitnes storitev po naši oceni ni izpolnjen. Enako velja, če potrošnik vadnino plačuje v mesečnih obrokih. Vzajemno pogodbo morata izpolnjevati obe stranki, zato potrošnik ni dolžan plačati mesečne vadnine za čas, ko mu ponudnik ne more zagotavljati storitev.

Gotovo so trenutne razmere težke tudi za ponudnike, ki seveda potrošnikom lahko ponudijo drugačne rešitve, na primer, da se namesto vračila sorazmernega dela vadnine za čas zaprtja podaljša obdobje veljavnosti pogodbe. Če se potrošniku kakšna od ponujenih rešitev zdi sprejemljiva, lahko na ta način pomaga omiliti posledice za svoj fitnes center, vendar je odločitev o tem prostovoljna.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA