Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Storitve
Storitve
19. februar 2020

Od neznane založbe sem prejel knjigo v broširani vezavi, ki je nisem naročil. Priložena sta bila že izpolnjen plačilni nalog in dopis, v katerem me pozivajo k plačilu. Zanima me, ali moram knjigo, ki je nisem naročil, res plačati.

Zakon o varstvu potrošnikov izrecno določa, da nenaročene ponudbe izdelkov, ki pozivajo potrošnika k plačilu, niso dovoljene. Potrošnik zato v tem primeru do podjetja nima nobenih obveznost. Tudi če potrošnik na ponudbo ne odgovori, se ne bo štelo, da ponudbo sprejema.

Takšno ravnanje podjetja, ki od potrošnika zahteva plačilo za dobavljene izdelke, čeprav jih potrošnik ni naročil, šteje tudi za agresivno poslovno prakso, ki jo lahko sankcionira Tržni inšpektorat RS.

Avtorica: Tea Žnidaršič

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA