Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Stanovanje, upravljanje
Stanovanje, upravljanje
29. april 2019

"Živim v večstanovanjski stavbi in me zanima, ali mi mora upravnik omogočiti vpogled v poslovno dokumentacijo, ki se nanaša na našo stavbo (na primer v pogodbe, ki jih sklepa s tretjimi osebami, račune ipd.)?"

Stanovanjski zakon (SZ-1) v 65. členu določa, da mora upravnik vsakemu etažnemu lastniku na njegovo zahtevo, vendar ne več kot enkrat na mesec, omogočiti vpogled v pogodbe, sklenjene s tretjimi osebami glede poslov obratovanja in vzdrževanja večstanovanjske stavbe, v knjigovodske listine (najpogostejša je račun), ki so pridobljene na podlagi pogodb in poslovnih razmerij upravnika s tretjimi osebami, in v stanje rezervnega sklada večstanovanjske stavbe.

Pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb glede vpogleda v listine določa, da lahko lastniki v vsebino listin iz 65. člena SZ-1 pri upravniku vpogledajo ali iz njih prepišejo podatke ob navzočnosti upravnika ali njegovega predstavnika v času njegovih uradnih ur. Na zahtevo mora upravnik zagotoviti lastniku tudi kopije dokumentov, ki pa jih lahko zaračuna.

Če upravnik ravna v nasprotju z določbo 65. člena SZ-1 (in torej vpogleda ne omogoči), se kaznuje s predpisano globo, ki je za upravnika od 5.000 do 125.000 evrov, za njegovo odgovorno osebo pa od 800 do 2.000 evrov (171. člen SZ-1).

Avtorica: Jana Turk

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA