Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Stanovanje, upravljanje
Stanovanje, upravljanje
04. februar 2019

Zanimam se za nakup stanovanja. Pod večino oglasov za prodajo nepremičnin so podpisane nepremičninske družbe. Zanima me, ali nepremičninska družba odgovarja za morebitne napake na nepremičnini?

Na podlagi Zakona o nepremičninskem posredovanju (v nadaljevanju ZNPosr) mora nepremičninska družba pred sklenitvijo pogodbe, v zvezi s katero je posredovala, preveriti pravno in dejansko stanje nepremičnine ter obe pogodbeni stranki (tako prodajalca kot tudi kupca, ki se javi na oglas in z nepremičninsko družbo ni podpisal pogodbe o posredovanju pri prodaji nepremičnine) jasno in razumljivo pisno opozoriti na morebitne pravne napake (ko pravno stanje stvari ni ustrezno) oziroma na stvarne napake nepremičnine. Pisno opozorilo je obvezno.

ZNPosr določa tudi, da nepremičninska družba odgovarja naročitelju oziroma tretji osebi, ki jo je spravila z naročiteljem v stik, za škodo, ki nastane naročitelju oziroma tretji osebi zaradi pravne oziroma stvarne napake nepremičnine, na katero je nepremičninska družba ni opozorila, če je nepremičninska družba za napako vedela oziroma če bi jo lahko ugotovila s skrbnim preverjanjem stanja nepremičnine.

Nepremičninska družba in nepremičninski posrednik, ki zanjo opravlja posle posredovanja, morata pri opravljanju storitev oziroma poslov posredovanja v prometu z nepremičninami ravnati s skrbnostjo dobrega strokovnjaka. V nasprotnem primeru, ko torej ne postopata z zadostno skrbnostjo, odgovarjata za škodo, ki nastane kot posledica takšne napake. Nepremičninska družba mora imeti po zakonu zavarovano odgovornost za škodo, ki bi utegnila nastati naročitelju ali tretji osebi.

ZNPosr še določa, da se z globo za prekršek kaznuje nepremičninska družba, če ne ugotavlja morebitnih stvarnih in pravnih napak na nepremičnini, ne ugotavlja dejanskega in pravnega stanja nepremičnine in če pisno ne opozori na ugotovljene oziroma morebitne napake, skladno z določili ZNPosr. Prekrškovni organ je Tržni inšpektorat RS.

Avtorica: Jana Turk

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA