Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Stanovanje, upravljanje

"Etažni lastniki večstanovanjske stavbe smo sprejeli sklep o sanaciji fasade celotne stavbe. Zanima me, kako lahko kot etažna lastnica sodelujem pri izbiri ponudnika in kakšne so v zvezi s tem naloge našega upravnika?"

Postopek izbire ponudnika določajo predpisi (58. člen Stanovanjskega zakona – SZ-1 in 8. člen Pravilnika o upravljanjuvečstanovanjskih stavb – pravilnik).

Upravnik je pri pridobivanju ponudb izvajalcev odgovoren za pravilno in smotrno izvedbo postopka, preverjanje cene ali najugodnejše ponudbe. V primeru, ko je za izvedbo posameznih del treba pridobiti več ponudb izvajalcev skladno z 58. členom SZ-1 (ko ocenjena vrednost presega 10.000 evrov, je treba pridobiti najmanj dve ponudbi), postopek zbiranja ponudb izvede upravnik. Nadzorni odbor lahko predlaga ponudnike, ki jih je upravnik dolžan pozvati k predložitvi ponudbe.

Upravnik pregleda ponudbe in jih oceni na podlagi meril za izbiro najugodnejše ponudbe, izdela poročilo o izvedbi naročila in predlaga nadzornemu odboru ali predstavniku lastnikov izbiro najugodnejše ponudbe. Vsebino poročila določa pravilnik.

Izbiro najugodnejše ponudbe opravita skupaj upravnik in nadzorni odbor ali predstavnik etažnih lastnikov, ki ga za to imenuje zbor lastnikov.

Glede na navedeno so lastniki oziroma njihovi predstavniki vključeni v vse faze odločanja. Če pa pogodba o opravljanju upravniških storitev vsebuje določila, po katerih imajo etažni lastniki več pravic, kot jih določa zakon (na primer zbiranje večjega števila ponudb, kot določa zakon), je treba v postopku izbire upoštevati tudi ta določila.

Avtorica: Jana Turk

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA